"U trekt een rookgordijn op"

Venray | "Een dag niet geleerd, voorzitter, is een verloren dag." Wethouder Jan Loonen (CDA) wilde er niet meer woorden aan vuil maken aan het eind van de twee uur durende marathondiscussie in de gemeenteraad over het extra miljoen dat Schouwburg Venray ontving van de provincie Limburg.

Door Ron Koenen

Van tevoren was de wethouder van Economische Zaken door verschillende partijen flink aan de tand gevoeld over de kwestie. De fracties verweten Loonen de raad 'gebrekkig en onvoldoende geïnformeerd' te hebben over de toekenning van het extra geld voor de verbouwing van het theater. De raad was weliswaar lovend over zijn prestatie, maar toch kreeg hij tijdens de raadsvergadering vooral kritiek.

De kwestie werd aan de orde gesteld door SP-raadslid Joep Gielens. De SP vertrouwt de gang van zaken niet rond de extra provinciale subsidie van 1 miljoen euro voor de schouwburg. Terwijl de renovatie van 5,7 miljoen euro financieel rond zou zijn, kwam er plotsklaps nog eens 1 miljoen euro boven tafel. Gielens wees erop dat in 2015 zowel de gemeente Venray als de provincie Limburg samen de afspraak maakten dat ze elk 1,6 miljoen euro zouden bijdragen aan de grootscheepse renovatie, en dat de schouwburg zelf voor de resterende 2,5 miljoen euro zou zorgen. Later bleek dat het de wethouder achter de schermen was gelukt om nog meer geld bij de provincie los te peuteren. Zonder medeweten van de gemeenteraad, die hem verweet niet eerlijk en transparant te hebben gehandeld en de politiek hierover gebrekkig en niet actief te hebben geïnformeerd. Echt licht in de discussie kwam er, ondanks de vele vragen en antwoorden, niet. Meerdere partijen hekelden de beantwoording van de wethouder en hadden het idee dat hij om de hete brij heen bleef draaien "Wees eens eerlijk", zei een kritische Gielens. "U trekt een rookgordijn op", stelde fractieleider Carla Brugman van PP2. ''De mist verdwijnt niet na de wethouder zijn betoog'', verklaarde InVENtief-voorman Tino Zandbergen. Volgens fractieleider Martin Leenders van Samenwerking hanteerde de wethouder een bekende tactiek. "''If you can't convince them, confuse them." (Als je ze niet kunt overtuigen, breng ze in verwarring, red.). Maar volgens Loonen is er geen sprake van schimmigheid. Hij zei dat hij het beste wilde voor de schouwburg en vroeg de politiek om hem op zijn resultaat af te rekenen. Daarin vond hij steun van de coalitiepartijen CDA en D66. De gemeenteraad gaf de wethouder aan het eind van de discussie de boodschap mee: leer van de gang van zaken en informeer de raad in de toekomst actiever en vollediger.