'Verkiezingsretoriek SP'

Venray | 'Verkiezingsretoriek'. Zo noemden de fracties CDA, Samenwerking, PP2, inVEntief en VVD de oproep van de SP om bij de landelijke partijen en minister Schippers (Volksgezondheid) melding te doen van het uitstellen van operaties en bezoeken aan de polikliniek bij VieCuri. Zeker het betoog van SP-raadslid Joep Gielens over het Nationaal Zorgfonds schoot de meeste andere fracties tijdens de raadsvergadering in het verkeerde keelgat.

Door Ron Koenen

Volgens de SP zijn ook de problemen bij VieCuri een gevolg van de marktwerking in de zorg. Samen met enkele maatschappelijke organisaties en partijen als de Partij voor de Dieren en 50PLUS voert de SP landelijk campagne voor de invoering van het Nationaal Zorgfonds, dat de gezondheidszorg in Nederland zou moeten verbeteren. Maar de andere fracties konden de uiteenzetting van Gielens totaal niet waarderen. Zij vonden het beschamend dat de SP de raad van Venray gebruikt om het Nationaal Zorgfonds te promoten. "Ik krijg toch stilaan het vermoeden dat de SP in Venray hier aftrapt voor haar landelijke politieke campagne, en daar zitten we hier niet voor", zei fractievoorzitter Tino Zandbergen van inVENtief. Ingeborg de Barbanson (VVD): "Ik vind het geweldig dat de SP campagne voert, maar wij zitten hier als gemeenteraad. Dit is landelijk. Meneer Gielens mag mij als persoon vragen of ik daar actie voor wil ondernemen bij mijn partij in Den Haag, maar dit gaat de gemeenteraad niet aan. Als lokaal raadslid doe ik hier geen uitspraken over."

Ook Anne Thielen (CDA) greep in. "Ik vind het heel erg gemakkelijk dat hier plaats wordt geboden voor de verkiezingsretoriek van de SP met haar Nationaal Zorgfonds. Laten we op de podia die daarvoor bestemd zijn dit landelijk debat voeren." Carla Brugman van PP2 was dat helemaal met haar eens. "Ja, dit is echt verkiezingsretoriek. Ook 5oPLUS en de Partij voor de Dieren steunen dit initiatief landelijk, en die zitten hier niet. We hebben onze handen vol aan Venray, dat is genoeg." Het college reageerde eerder al op de schriftelijke vragen van de SP: de gemeente heeft geen invloed op uitstel van polikliniekbezoek of operaties. Volgens B en W stelt VieCuri geen acute zorg uit en is er altijd aandacht voor urgente situaties. Het college ziet het Nationaal Zorgfonds niet als de oplossing, omdat het een terugkeer is naar het oude systeem met het ziekenfonds. Ook toen waren er lange wachtlijsten en liepen de zorgkosten hoog op, aldus B en W.