Afbeelding

Genieten van winters kerstdorp

Leunen | Rick Cremers (33) uit Leunen pakt elk jaar flink uit met kerst en bouwt een kerstdorp op. Dit doet hij sinds zes jaar samen met zijn vriendin Rochelle den Haak (28).

Door Simone Swinkels

"Zes jaar geleden kocht ik een starterskit, hier zaten dan een paar huisjes, personen en een trein in. In de loop van de jaren kocht ik steeds meer en is het een uit de hand gelopen hobby geworden." Rick zegt dat ze er nu onderhand een week over doen om op te bouwen, omdat ze het in een avond niet meer klaar krijgen. "Wij hebben ook gewoon werk en dus geen tijd om alles in één keer op te bouwen.

Rochelle doet het meeste werk als het gaat om het opbouwen, ik sleep vooral de dozen naar beneden." Ze zetten het dorp drie weken voor kerst op en laten het totale beeld ongeveer een maand staan. "Er zijn mensen die nog traditioneel de kerstboom de avond voor kerst opzetten, maar ik vind het leuk om van tevoren al een beetje in de kerststemming te komen." Er zijn een paar (bewegende) elementen die opvallen aan het dorp, onder andere: het circus, de zweefmolen, de kermisbank en de draaimolen. "Het circus is, als je het nu in de winkel zou moeten kopen, het duurste. Maar het leukste object wat er tussen zit, dat is toch wel de bank." Rick zou graag nog een aanvulling willen zien aan het dorp, maar er is ruimtegebrek. "Ik zou graag nog zo'n kleefwand willen hebben waar mensen tegenaan staan, maar dat kan ik nergens meer kwijt." Veel goede reacties krijgt hij zeker. "Als mensen binnen komen zien ze als eerste de kerstboom, maar dan kijken ze erachter en maken ze altijd wel een positieve opmerking. Zoiets is natuurlijk altijd leuk om te horen." In het nieuwe jaar wordt het kerstdorp weer afgebouwd en komt er een nieuwe periode aan: carnaval. "Hier komen alleen niet zoveel versieringen voor als voor de kerst, maar we hangen wel wat voor het raam."