Topsportfonds in oprichting

Venray | Krijgt Venray een topsportfonds? Als het aan een denktank onder aanvoering van ondernemer en sportliefhebber Danny Caelen ligt wel. Tijdens het Venrayse sportgala, afgelopen maandagavond in Zaal Zeven van Asteria, lanceerde hij het plan voor het oprichten van een topsportfonds, dat topsporters op onder meer financieel gebied wil gaan helpen.

Door Ron Koenen

"Venray heeft zo veel sporttalent", legt Danny Caelen uit. "Het fonds is ervoor om de topsport in Venray te bevorderen, te ondersteunen en te helpen ontwikkelen daar waar mogelijk is. Binnen Venray willen we ons met name richten op het ondersteunen van de individuele topsporter."

Sinds zes maanden is een denktank actief bezig met het uitwerken van het plan voor de nieuw op te zetten Stichting Topsport Venray, meldt Caelen. "Na diverse onderlinge afspraken en bezoeken aan Topsport Limburg en sportwethouder Lucien Peeters van de gemeente Venray is definitief de doelstelling uitgesproken om een topsportfonds op te richten. Wij, en met ons de gemeente Venray en meerdere sporters en bedrijven, vinden dat zo'n fonds een toegevoegde waarde is voor de Venrayse topsport cultuur."

De gemeente Venray zal in deze stichting participeren. "Ook de gemeente ziet de inhoudelijke waarde van het fonds. Ze ziet onder meer kansen in de wisselwerking tussen top- en breedtesport, ook in het kader van het project Venray Beweegt. Zeker jongeren trekken zich op aan voorbeeldfiguren. Sporten is gezond. Venrayse topsporters kunnen een grote rol spelen in het streven van de gemeente om meer mensen, jong en oud, aan het bewegen te krijgen", zegt Jaap Litjens, programmacoördinator van Venray Beweegt.

Het fonds moet natuurlijk wel geld in kas hebben om de individuele topsporters in financiële of materiële zin te kunnen steunen. Naast de gemeente Venray zal hierover ook gesproken geworden met het bedrijfsleven.

"Maar we zullen ook op zoek gaan naar andere potjes en participanten of organisaties. Duidelijk is in ieder geval dat de beoordeling uiteindelijk moet gebeuren door een commissie, die bestaat uit leden die niet aan een sportvereniging of sporter verbonden zijn en de aanvraag alleen kan worden ingediend door een individuele topsporter met een erkende status door Topsport Limburg en NOC*NSF. De bedoeling is om in het eerste kwartaal van 2017 de Stichting Topsportfonds Venray definitief op te richten", besluit Caelen.

De Stichting Topsportfonds Venray in oprichting is op zoek naar mensen die mee willen denken en mee willen helpen bij het realiseren van dit ambitieuze plan. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met Danny Caelen via e-mail dannycaelen@gmail.com.


Aandacht voor laaggeletterdheid

Venray | De gemeente Venray gaat de komende jaren meer aandacht besteden aan het verbeteren van taal, rekenen en digitale vaardigheden van laaggeletterde inwoners in Venray.

Om dit aan te pakken heeft het college van Venray ingestemd met het beleidsplan volwasseneneducatie 2017-2020. Hierin zijn ontwikkelingen, ideeën en acties opgenomen. Maar ook andere initiatieven zijn mogelijk.

Uit onderzoek blijkt dat er in Venray zo'n 4000 inwoners tussen de 15 en 65 jaar zijn die tot de doelgroep laaggeletterden behoren.

In een tijdperk van gebruik van e-mail, whatsapp en internet wordt het voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen steeds moeilijker om mee te komen. Vanuit de visie 'Iedereen telt mee, doet mee en draagt bij', ziet de gemeente Venray het als een belangrijke taak om laaggeletterdheid aan te pakken.

Een goede beheersing van de Nederlandse taal helpt inwoners om zelfstandig zaken te regelen of bijvoorbeeld bij het vinden van (vrijwilligers)werk. Ook kan het bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid of schulden. De afgelopen periode heeft de gemeente met betrokken partijen al verkennende gesprekken gevoerd en ideeën opgehaald. In 2017 krijgt dit een vervolg door gesprekken met ervaringsdeskundigen en verwijzers over het bereiken van laaggeletterde en behoeftes ten aanzien van cursussen, workshops of andere vormen van ondersteuning.

Verder maakt ze afspraken met organisaties die cursussen of ondersteuning aanbieden gericht op taal, reken en digitale vaardigheden. Ook wordt er een speciaal Taalhuis ontwikkeld, waar inwoners terechtkunnen voor al hun vragen op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden.

Ideeën of tips ten aanzien van de aanpak van laaggeletterdheid? Neem dan contact op met de gemeente Venray via gemeente@venray.nl of telefoon (0478) 5233333.


Kloostermarkt

Steyl | In The Forgiveness Museum in kloosterkapel Oud St. Gregor in Steyl wordt tweede kerstdag van 11.00 tot 15.00 uur een bkloostermarkt gehouden. De Steyler missiebroeders en missiezusters bieden er meubilair en accessoires. Er wordt ook een veiling gehouden.

De opbrengst is voor de missieprojecten. Tijdens de kloostermarkt krijgen bezoekers ook de gelegenheid om onder begeleiding een kijkje te nemen in een van de kelders waar de inwoners van Steyl zich verstopten tijdens de laatste 100 dagen van WOII. Entree 5 euro. Oud St. Gregor is te bereiken via de St. Michaelstraat in Steyl. Meer informatie: www.forgivenessmuseum.com.