"Berlijn, er is iets veranderd"

Berlijn | Daniël de Swart (27) werkt als projectmanager Nederland bij Strato in Berlijn. Hij was ook enkele jaren als freelance journalist actief voor Peel en Maas (TV). De Swart maakte de terroristische aanslag op de kerstmarkt in Berlijn maandagavond van dichtbij mee. Een paar uur later klom hij hierover, speciaal voor Peel en Maas, in de pen.

De torens rondom Potsdamer Platz zijn maar gedeeltelijk te zien door dichte mist als Berlijn op deze koude dinsdagochtend langzaam tot leven komt. Er is iets veranderd. De avond ervoor heeft een zwarte Scania met Pools nummerbord zich in een kerstmarkt naast de Gedächtniskirche in het westen van de stad geboord. Twaalf doden en 48 gewonden. Het is de eerste grote terroristische aanslag in de recente geschiedenis van Duitsland. Eerder dit jaar waren er elders verschillende incidenten, meestal veroorzaakt door eenlingen. Ik passeer het Holocaustmonument, de Brandenburger Tor en Reichstag en fiets door stadspark Tiergarten richting de Siegessäule. Bij dit monument is de avond ervoor een 23-jarige Pakistaan opgepakt die twee kilometer lang door een moedige burger is achtervolgd. Duitse media berichten live vanaf de plek van het incident en geven de betrokken hulpdiensten complimenten voor de gestructureerde werkwijze. Op dat moment wordt sporenonderzoek verricht en blijkt dat de Poolse medepassagier door messteken en kogels om het leven is gekomen. Eenmaal aangekomen op mijn werk controleren collega´s of iedereen er is en wordt gevraagd of er geen bekenden van ons op de plek des onheils waren. Het kantoor bevindt zich slechts op een paar kilometer van de kerstmarkt, die wij donderdag zouden bezoeken met
het team.

Nieuwsberichten volgen elkaar op, persconferentie na persconferentie en de politie spreekt. Op sociale media worden schuldige politici aangewezen. Aan het einde van de middag blijkt dat de werkelijke dader waarschijnlijk nog gewapend rondloopt. Inmiddels is het weer donker en is er merkbaar meer politie op straat. Het geluid van sirenes is continu te horen en de zwaailichten kleuren de straten blauw. Duitse en Europese vlaggen voor de Reichstag hangen halfstok en bezoekers ondergaan de gebruikelijke veiligheidscheck voordat ze de glazen koepel van het parlement mogen betreden. De Brandenburger Tor wordt verlicht met de Duitse driekleur en een groep mensen steekt kaarsen aan. In mijn buurtsupermarkt is het rond 18 uur opvallend rustig en ik vraag een medewerker of dit normaal is. "Gewoonlijk is het rond dit tijdstip drukker, maar zo meteen begint de avondspits. Ik wens je een fijne avond."


Mijlpaal biljarter

Venray | Biljarter René Dericks (39) uit Venray heeft zondagmiddag een bijzondere prestatie geleverd door de Grand Prix Artistiek in Doetinchem op zijn naam te schrijven. In deze spelsoort, ook wel kunststoten genoemd, is hij een topspeler, maar won hij nog nooit een Grand Prix. Hij versloeg in de finale van het toernooi de jeugdige Masters-winnaar Jop de Jong met 3-1.

Het toernooi begon op vrijdag in De Veemarkt, waar hij zelf zijn wedstrijden speelt in het kunststoten en driebanden. Bij de Grand Prix worden wedstrijden in setvorm gespeeld in twee poules van zes spelers, waarvan de eerste twee naar de halve finales gaan. De Venraynaar won zijn eerste drie poulewedstrijden met 2-1, daarna één met
2-0 en zijn laatste partij, om des keizers baard, verloor hij met 2-0. Hij plaatste zich als poulewinnaar voor de halve finale, waarin hij Erik Vijverberg trof en en versloeg met 3-0. In de finale wist hij met 3-1 van Jop de Jong te winnen, waardoor de Venrayse biljarter zijn eerste Grand Prix Artistiek-zege pakte.


Indecent Proposal

Venray | In Schouwburg Venray is op dinsdag 10 januari om 20.00 uur de Hollywood-klassieker Indecent Proposal te
zien.

Hoe ver ga jij voor een miljoen? Laat jij je vrouw een nacht met een ander? Dit intrigerende vraagstuk staat centraal in de toneelvoorstelling Indecent Proposal. De gelijknamige film uit 1993 was een ware kaskraker die veel stof deed opwaaien. Producent DommelGraaf & Cornelissen Entertainment vertaalt dit verhaal naar een zinderend toneelstuk over vertrouwen, aantrekkingskracht, liefde en macht. De hoofdrollen worden vertolkt door Matteo van der Grijn, Roos van Erkel en Chris Tates.