Afbeelding

Hymne voor vrede van Rangel Silaev

Tilburg | Op 7 januari 2017 wordt de door Rangel Silaev uit Venray zelf gecomponeerde Hymne voor vrede uitgevoerd, samen met het Fanfare Vriendenkring Overloon tijdens het nieuwjaarsconcert in de Concertzaal Tilburg.

"Samen met de andere talenten van het orkest proberen we de boodschap van vrede naar de wereld te brengen. Vrede begint bij jezelf, je deelt het met je omgeving, met jong en oud, met artiesten en publiek. Vrede is onze gezamenlijke nieuwjaarswens", zegt de pianist.

Rangel Silaev, een 16-jarige pianist en componist uit Venray, studeert aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Rangel speelt piano vanaf zijn vijfde jaar, maar componeert daarnaast ook zijn eigen stukken, onder meer voor orkesten en films. HIj heeft al in diverse grote zalen en op concoursen gespeeld, en was hij in 2016 de winnaar van het internationale Novak-concours in Tsjechië. Ook speelde hij zondag 11 december voor een volle Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam in een concert, samen met onder meer Jan Vayne.

Naast zijn indrukwekkende carrière als pianist heeft hij nu ook zelf een compositie gemaakt voor een orkest. Achter de compositie Hymne voor vrede zit ook een diepere laag, die vooral uitgaat van muziek als verhaal en muziek als emotie. Het derde deel van Hymne voor vrede bevat volksliederen van Rusland, Amerika en Nederland, die in elkaar verweven zijn met eigen thema's van Rangel. Naast zijn optredens in binnen- en buitenland geeft Rangel Silaev ook regelmatig thuisconcerten. De serie maandelijkse Make my dream-concerten in zijn woonkamer in Venray gebruikt hij om zijn stichting Stemvork onder de aandacht te brengen. Deze stichting biedt jonge talenten kansen om op het podium te staan, masterclasses te volgen en in een orkest te spelen.

De concertserie Make my dream heeft dezelfde naam als de titel van een documentaire over Rangel Silaev. Deze documentaire won de eerste prijs op het Campusdoc-filmfestival van 2013. Het thema van deze documentaire was onder meer het realiseren van de concertzaal in Venray.
De stichting Stemvork is hard op zoek naar ambassadeurs, vrijwilligers en donateurs om de realisatie van zijn concertzaal in Venray af te ronden en om in inspirerende projecten met topmusici en amateurs samen te kunnen werken.

Voor meer informatie neem contact op met de stichting via e-mail kamerton@wxs.nl. Meer informatie staat tevens op de website www.rangel.nl of bel 0653427123.

Foto: Liesbeth Dingemans.