Na bijna 25 jaar neemt Jan Dinjens afscheid van Huiswerk Begeleiding Venray.
Na bijna 25 jaar neemt Jan Dinjens afscheid van Huiswerk Begeleiding Venray. Foto: Henk Lammen

"Ik ga met een gerust hart weg"

Venray | Bijna 25 jaar was Jan Dinjens het gezicht van Huiswerk Begeleiding Venray. Gisteren (woensdag) had hij zijn laatste werkdag. Tevreden en met een goed gevoel neemt hij afscheid van een belangrijk hoofdstuk in zijn leven. "Wat me het meeste voldoening geeft? Dat als ik oud-leerlingen in het dorp tegenkom die nog steeds goedendag zeggen en enthousiast zijn."

Door Henk Lammen

In 1992 begon Jan Dinjens met Huiswerk Begeleiding Venray. Hij kreeg een plekje in de barakken bij toen nog het Boschveldcollege. In 2000 verhuisde Dinjens met zijn bedrijf naar de huidige locatie aan de Patersstraat. Hij zag in al die jaren ruim 1000 leerlingen voorbij komen. Met zo'n 30 tot 40 van hen bouwde hij zelfs een persoonlijke band op. Ze hadden wel allemaal hetzelfde probleem, structuur aanbrengen in het maken van huiswerk. "In al die jaren is er eigenlijk niks veranderd", beaamt Dinjens. Middelbare scholieren hebben het druk. Met school, uitgaan, vrienden hun sport of hobby en tegenwoordig vooral social media. In de spaarzame vrije uurtjes moet er ook nog huiswerk gemaakt worden.

Dinjens: "We bieden de leerlingen rust, maar schenken vooral aandacht aan het brengen van structuur in hun leven. Leren plannen om hun huiswerk te maken, verder kijken dan een dag. Dat is zo belangrijk. Leren om op tijd te beginnen. Dat levert uiteindelijk tijd op en zorgt dat de jongeren meer rust hebben, beter in hun vel zitten, en met zelfvertrouwen richting een proefwerk gaan. Dat bieden wij door een stukje persoonlijke aandacht en het geven van bijlessen in bijna alle vakken. In eerste instantie zag het Raayland College ons als een bedreiging, nu weten ze dat wij een toegevoegde waarde hebben." Hij zag de tijd en de scholieren in de loop van de jaren veranderen. "Ja, de mobiele telefoon, hè", zucht hij. "Dat is echt een hele omslag geweest. De leerlingen zitten de hele dag op dat ding te spelen. Dan merk je ook dat je ouder wordt", zegt hij.

Toch was de introductie van het mobieltje niet de allesbepalende factor in zijn carrière. Een op het oog onschuldige steek van een wesp zette in 2005 het leven van Jan Dinjens volledig op zijn kop. Hij had alle geluk van de wereld, lag een maand in coma, maar herstelde nooit meer honderd procent. Dat was in 2011 ook de reden om Huiswerk Begeleiding Venray over te dragen aan José Hecker om nog drie middagen per week als surveillant zijn steentje bij te dragen. Door zijn gezondheid gedwongen en in de gelukkige omstandigheid te kunnen stoppen, zegt Dinjens zijn geesteskind vaarwel. "De belasting is gewoon te groot."

Hij werd de afgelopen weken in het zonnetje gezet door de medewerkers, met onder andere een etentje bij Hoeve de Boogaard. Jan genoot met volle teugen. En weet dat het goed zit met 'zijn huiswerkbegeleidingsdienst'. "Ze kunnen me goed missen", lacht hij. Toch kost het hem moeite om afscheid te nemen. "Het is een goed team en we zitten bomvol met leerlingen. Ik ga dan ook met een gerust hart weg en kijk uit naar de echte vrije dagen die ik nu krijg."