Gebruik verboden vergif aan Lorbaan

VENRAY | Vanaf dit jaar mogen gemeenten geen glyfosaat gebruiken voor de bestrijding van onkruid op verhardingen. Het chemische bestrijdingsmiddel is verboden en alleen alternatieve en milieuvriendelijke methodes zijn nog toegestaan.

inVENtief ontdekte dat medewerkers van Monsdal – het bedrijf dat het buitenbeheer voor de gemeente uitvoert – nog steeds glyfosaat gebruiken. Weliswaar niet voor onkruidbestrijding, maar voor het laten afsterven van afgezaagde bomen. Zoals onlangs bij het uitdunnen van houtsingels aan de Lorbaan in Veulen. De overgebleven stobben van de bomen werden ingestreken met onverdunde glyfosaat. Tino Zandbergen (inVENtief) uitte dinsdag zijn zorgen voor de flora en fauna.

Een paar jaar geleden werd ook al glyfosaat gebruikt aan de Lorbaan. Toen werden andere planten en bomen aangetast en ze stierven zelfs af. inVENtief vermoedt dan ook dat er hoge concentraties in de bodem zitten. Wethouder Ike Busser (Samenwerking) reageerde dat toepassing van glyfosaat op deze wijze is toegestaan. "Want er is nog geen andere middel om agressieve soorten zoals de Amerikaanse vogelkers en eik en de acacia te bestrijden." Er zou geen gevaar zijn voor het grondwater of de bodem.