Geen stop veehouderijen

VENRAY | Het voorstel van D66 om onmiddellijk een halt toe te roepen aan uitbreiding of nieuwe veehouderijen haalde dinsdag net geen meerderheid in de gemeenteraad. CDA, Samenwerking en VVD stemden tegen, waardoor het plan nipt (14 tegen, 12 voor) werd verworpen.

Door Henk Willemssen

Aanleiding was de samenvoeging van twee varkensbedrijven aan Roffert in Oirlo. Eigenaar Cornelissen uit Leunen wil het bedrijf aan Roffert 24 slopen voor een uitbreiding op perceel Roffert 36. "Er komen daardoor 12.500 varkens bij", zei Carla Brugman (PP2). "We willen de omwonenden beschermen tegen deze puur economische uitbreiding van de vleesindustrie." Anderhalf jaar geleden hield de gemeenteraad een dialoog over de toekomst van de intensieve veehouderij in Venray. Alle belanghebbenden konden tijdens thema-avonden hun zegje doen. Een van de conclusies was dat het ontbrak aan een duidelijke visie vanuit de gemeente. Een werkgroep is aan de slag gegaan. Begin volgend jaar zijn de eerste resultaten van de visie bekend.

Vooruitlopend hierop wilde D66 een rem op bedrijfsuitbreiding als er sprake is van toename van stankoverlast of de emissie van ammoniak en fijnstof. D66 kreeg steun van inVENtief, PP2, PvdA en SP. "Door de uitbreiding aan de Roffert neemt de fijnstof toe", zei Daan Janssen (D66). "We willen hier een streep trekken. De intensieve veehouderij moet duurzamer worden. Met een betere luchtkwaliteit." Tino Zandbergen (inVENtief) drong aan op een visie. "Die moet er nu snel komen. Anders schieten we onszelf in de voet. We willen voorkomen dat omwonenden fijnstof gaan happen."

CDA, Samenwerking en VVD wezen op de keerzijde. "De motie van D66 blokkeert iedere vooruitgang en vernieuwing", meende Theo Mulders (Samenwerking). "We zetten daarmee alles op slot. Dat is een slechte zaak." Dat vond ook Leo Philipsen (CDA). "Als we nu een streep zetten door alle plannen, dan zijn de gevolgen niet te overzien", waarschuwde hij. Ingeborg de Barbanson (VVD): "Er is nog steeds veel discussie. Maar is nog geen visie. We steunen een stop niet want daarmee doen we de ondernemers tekort."


Schorsing raad

VENRAY | De raadsvergadering is dinsdag om 23.10 uur afgebroken en gisteravond (woensdag) voortgezet. Er stonden nog vijf onderwerpen op de agenda.