Het orkest de Swaja's.
Het orkest de Swaja's. Oude foto

De Swaja's

Venray | Het orkest de Swaja's is geboren in het café van Harrie Swaghoven, Café Modern, gelegen aan de Maasheseweg no 13.

In dit café werden regelmatig feestjes van buurtverenigingen, biljartclubs en bruiloften gehouden. Met kermis en carnaval speelden hier altijd heel goede orkesten, daar zorgde Harrie wel voor en daarom was het er altijd gezellig en lekker druk. Zoontje Willy, later Wiel, werd op 7-jarige leeftijd aan de piano gezet en mocht (en moest) pianoles gaan volgen. Dat ging hem goed af en na enkele jaren mocht hij soms een deuntje meespelen met de orkesten in het café. Een geweldige ervaring en leerzaam voor de jonge knaap.
Voor de feesten en partijen in het café werd aan de kastelein gevraagd of hij ook voor de muziek kon zorgen. Dit was ook de aanleiding voor Harrie om zelf een orkest te beginnen. Hij zelf speelde al lang trompet en saxofoon in de boerenblaaskapel. Met zoon Willy aan de piano en Theo Swaghoven, de kapper, op drums was er al een begin gemaakt. Stukadoor Broer Janssen kwam regelmatig op de vrije zaterdagmiddag in het café een pilsje drinken. Hij speelde accordeon en werd door Harrie gevraagd of hij zin had om in het nieuw op te richten orkestje mee te doen.
Zo ontstond het orkest de Swaja's, een afkorting van Swaghoven-Janssen. Om het orkest wat moderner te laten klinken kwam Boyke Ariaens – zijn echte naam is Derksen – er later bij als zanger. Hij speelde ook nog klarinet. De Swaja's hebben tal van optredens verzorgd, onder meer in Prinsenhof, in de Wilhelminazaal bij Dorus van den Broek, en in Arcen in zaal Peeters. Er zijn opnames uit die tijd op RooyNet te beluisteren.
Foto: Privécollectie Wiel Swaghoven. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray