ALDI op zoek naar locatie voor nieuwe, grotere supermarkt

VENRAY | ALDI is in Venray op zoek naar een geschikte plek voor een nieuwe, grotere supermarkt met een ruime parkeerplaats. De discounter wil de huidige twee winkels, in Veltum en op Servaashof, sluiten om te verhuizen naar de nieuwbouw. Beide supermarkten voldoen niet meer aan de toekomstige eisen van ALDI. Het vinden van een geschikte locatie blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn.

Door Henk Willemssen

De tijdelijke winkel op Servaashof moet sowieso worden afgestoten. Het is een tussenoplossing vanwege de perikelen met het oude winkelcentrum en de nieuwbouw in de wijk Brukske. De opzet was dat ALDI, samen met Jumbo, zou terugkeren in het nieuwe winkelcentrum in Brukske dat momenteel in aanbouw is. Maar dit plan gaat niet door nu Jumbo in zee is gegaan met LIDL.

ALDI heeft bekeken of de huidige winkel in de wijk Veltum geschikt kan worden gemaakt voor het nieuwe, ruimere concept. ALDI kiest voor een kwaliteitsverbetering waarbij de winkel 61 meter diep wordt, in plaats van 40 meter, met een plafondhoogte van 3,5 meter, in plaats van 2,6 meter. Maar de locatie in Veltum is afgevallen. Bovendien is de winkel niet goed bereikbaar en is de levering van goederen ongelukkig geregeld.

ALDI vraagt de gemeente om medewerking in de zoektocht naar een alternatief. Het college ziet ALDI evenwel niet graag vertrekken uit Veltum. De supermarkt is de grote publiekstrekker van het wijkwinkelcentrum. Het vertrek van ALDI leidt vermoedelijk tot langdurige leegstand en zet het voortbestaan zelfs onder druk. B en W willen daarom eerst een grondig onderzoek of de wensen van ALDI er toch niet te realiseren zijn. De winkel kan worden uitgebreid in de richting van het parkeerterrein. Maar er moet dan wel groen sneuvelen om de parkeergelegenheid toch te kunnen verruimen. De enige twee alternatieven zijn volgens de gemeente De Bleek en De Gouden Leeuw.

Emté heeft plannen om de supermarkt in De Bleek te vernieuwen. Daarbij zou een tweede supermarkt kunnen aansluiten, alhoewel het ten koste gaat van de huidige parkeerplaats. De parkeergelegenheid kan worden uitgebreid in de richting van de voormalige Dr. Poelssschool, het pand waarin onder meer Omroep Venray gehuisvest is. Of het onverharde parkeerterrein in Hoendersveld, aan de overzijde van de Hoenderstraat, kan erbij betrokken worden. In De Gouden Leeuw zijn er mogelijkheden in de leegstaande panden waarin voorheen Albert Heijn en Action zaten. Het pand van Albert Heijn is eigendom van Ahold die er geen nieuwe supermarkt wil. Ook de gemeente ziet liever geen nieuwe supermarkt in dit pand. Een alternatief is wellicht een deel van de grote parkeerkelder te gaan benutten als winkelruimte. De huidige locatie van de bibliotheek, waarin voorheen een supermarkt gevestigd was, is te klein en het past ook niet in de nieuwe centrumvisie. Ook de mogelijkheid om op het terrein van Jan Linders een tweede supermarkt toe te staan, is afgevallen. Omdat deze locatie aan de Noordsingel net te ver buiten het winkelcentrum ligt. Een witte vlek is de noordwesthoek. Er was een plan voor een supermarkt aan de Tureluur in Brabander. Maar de gemeente kiest niet voor 'nieuwbouw in de wei', maar voor hergebruik van vrijkomende of leegstaande gebouwen. Bovendien is de nieuwbouwwijk nog volop in aanbouw. Een alternatief zou het schoolgebouw van De Toverbal kunnen zijn. De basisschool sluit over een halfjaar zijn deuren. De ondernemersvereniging De Brier heeft de wens voor de vestiging van een supermarkt.

De gemeente wijst dit af en wil (voorlopig) geen boodschappenfunctie op de woonboulevard. In de wijken Brukske en Landweert is geen plek meer en de mogelijke locaties in het centrum (Julianasingel) voldoen niet. Door het ontbreken van voldoende parkeerruimte en de grootte van de winkel die ALDI voor ogen heeft. Volgens het college is het 'zeer lastig, zo niet onmogelijk' om in winkelgebieden ruimte te vinden voor zo'n ruime winkel. Of er moeten grote ruimtelijke ingrepen plaatsvinden, zoals sloop van panden. B en W vragen daarom aan ALDI of ze bereid is concessies te doen aan het winkelconcept. 'Het zal veel creativiteit eisen om tot een goede ruimtelijke inpassing te komen', aldus het college.