Vervoerder Arriva tevreden

Venray | Arriva is, ondanks de problemen maandagochtend op het spoor bij Maastricht, tevreden over de eerste dagen in Limburg. De vervoerder nam zondag het openbaar vervoer in Limburg over van Veolia.

Volgens Arriva is de overgang qua busvervoer 'overal in de provincie goed verlopen'. Het treinvervoer ging minder soepel. Vooral rond Maastricht was het maandagmorgen een chaos. Daar klopte de informatie op de matrixborden niet waardoor reizigers geen idee hadden waar de treinen heen gingen. Arriva laat weten alle problemen in kaart te hebben gebracht, aan de hand daarvan wordt nu gewerkt aan een verbeterplan. "Overall is het opstarten in Limburg goed gegaan. Ja, ook in de gemeente Venray. Alle lof voor het personeel die met ontzettend veel enthousiasme en passie hun eerste ritten hebben gereden. Dat verdient een groot compliment", aldus woordvoerster Roos Zevenboom van Arriva Nederland.

De start is en blijft een grote operatie, weet Zevenboom. "De eerste dagen zijn altijd spannend, vooral de maandagochtend. Vanaf de eerste dag zijn er voor de Limburgse reizigers direct een aantal verbeteringen merkbaar. Zo stappen zij in gloednieuwe elektrische Flirt-treinen die van alle gemakken zijn voorzien, waaronder gratis wifi. Ook hebben de zeven Lint-treinen een ware metamorfose ondergaan: een eerste klasruimte met oplaadpunten, een camerasysteem, wifi, nieuwe stoelkussens, een toilet en van de buitenzijde bestickerd in de Limburgse huisstijl. Er wordt met een geheel nieuwe busvloot gereden. Samen met de provincie Limburg loopt Arriva voorop als het gaat om elektrisch vervoer. Binnen tien jaar zijn alle bussen en treinen die in Limburg rijden elektrisch." Met de nieuwe dienstregeling wordt volgens Arriva ingezet op meer en snellere verbindingen tussen de drukke bestemmingen. Centraal staan de vaste lijndiensten. Treinen rijden in de basis twee keer per uur en tussen Maastricht en Heerlen alle dagen, en tussen Nijmegen en Venray op werkdagen vier keer per uur. Streekbussen rijden schema's van minimaal twee keer per uur in de spits en één keer in de rustige uren en het weekend. Dat geldt ook voor de Limburgliners: bussen die de knooppunten en de treinstations met elkaar verbinden. Op een deel hiervan wordt vier keer per uur gereden. Waar weinig gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer zijn de vaste lijndiensten vervangen door maatwerk, zoals de OV-lijntaxi, OV-shuttle, Buurtbus en Avondvlinder.