Afbeelding

Kerststol Bakkerij Vedder bekroond

Venray | Bakkerij Vedder, De Echte Bakker met haar winkel aan de Grotestraat 36 in Venray en een verkooppunt bij Esso Vissers in Leunen heeft een prachtig resultaat behaald bij de landelijke Kerststollencompetitie van het Echte Bakkersgilde.

Zijn stol werd als voor het zevende jaar op een rij als 'uitmuntend' beoordeeld en kreeg daarom weer de bijbehorende vijf sterren. Alle Echte Bakkers van Nederland konden gedurende twee weken hun kerststollen insturen en deelnemen aan de competitie. De keuringen werden uitgevoerd door Nico Bloem, baktechnisch adviseur van meelleverancier Meneba, en Bouke Boonstra, proefbakker/technoloog van meelleverancier Koopmans, samen met de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum. Zij beoordelen alle inzendingen op tien onderdelen zoals kleur, volume, structuur en natuurlijk smaak. Ze constateerden dat de smaak van de spijs, de verdeling van de krenten en rozijnen en de kleur van de korst erg mooi zijn en dat de stol van Bakkerij Vedder een topproduct is dat deze vijf sterren meer dan verdient. Het behalen van deze vijf sterren is geen vanzelfsprekendheid. Rob Santegoets (foto), al bijna vijftien jaar broodbakker bij Bakkerij Vedder, heeft net als zijn collega-broodbakkers, echt passie voor het ambacht. Ieder jaar neemt hij het voortouw en gaat hij, als dé stollenspecialst van Vedder, tijdig aan de slag om stollen te kunnen bakken van topkwaliteit. Omdat het een seizoensspecialiteit is en de werking van het deeg afhankelijk is van de grondstofeigenschappen en omgevingsfactoren, krijgen bakkers geen dagelijkse routine en moeten ze ieder jaar alles weer optimaal op elkaar afstemmen om de details perfect te krijgen.

Bart en Evert Vedder zijn wat trots op deze uitslag. "We maken onze producten met de beste ingrediënten en natuurlijk met de zorgvuldigheid en het vakmanschap van de bakker, Maar er is meer nodig voor deze prestatie. Zonder pure passie voor brood is het onmogelijk deze score te behalen", vertelt Bart Vedder. "Het is echt een compliment dat onze kerststollen ook dit jaar weer een topscore behaalt hebben. De lat ligt al jarenlang hoog, omdat we natuurlijk onze vijf sterren willen behouden." De bakkers zijn trots dat hun product zo gewaardeerd wordt en gaan extra gemotiveerd aan de slag zodat iedereen kan proeven hoe goed ze in hun vak zijn. Bakkerij Vedder is aangesloten bij het Echte Bakkersgilde. Dit gilde heeft productkwaliteit hoog in het vaandel staan en naast de verplichte periodieke productkeuringen organiseert het gilde extra productcompetities. Het doel is de kwaliteit van verschillende specialiteiten waaronder de kerststollen, nog verder te verhogen. Bakkerij Vedder nodigt daarom iedereen uit om deze bekroonde kerststol in de winkel te komen proeven. De stol ligt klaar op
de proefplank.