Luc Kusters kreeg afgelopen maandag zijn eerste Michelinster toegekend.
Luc Kusters kreeg afgelopen maandag zijn eerste Michelinster toegekend. Christ van den Munckhof

Michelinster voor Luc Kusters

Rotterdam | Bolenius, het restaurant van chef-kok Luc Kusters uit Leunen, heeft maandagmiddag een Michelinster toegekend gekregen. De sterren werden in het DeLaMar Theater in Amsterdam uitgereikt.

Voor Luc Kusters kwam de ster schijnbaar als een verrassing. Hij was zelf niet aanwezig, maar was 'gewoon' aan het koken in zijn restaurant in Amsterdam.

Luc Kusters is samen met Xavier Giesen eigenaar van Bolenius, dat midden 2010 in de zuidas van Amsterdam werd geopend. Voordat de chef-kok zijn eigen zaak startte, liep hij stage bij Da Vinci in Maasbracht en werkte hij onder meer René Brienen in Well, die maandag zijn ster prolongeerde. Vervolgens volgde hij bij Robert Kranenborg de masterclass, samen met een select groepje getalenteerde koks.

Restaurant Bolenius kenmerkt zich door het gebruik van heel veel Nederlandse en vooral verse producten. Bolenius heeft zelfs een eigen moestuin tussen alle hoge kantoorgebouwen. Met die ingrediënten bereiden Luc Kusters en zijn team dagelijks hun gerechten. 's Middags draait Bolenius vooral lunchen voor het zakenleven. Ook in de avonduren zijn er veel zakelijke klanten voor het diner. Volgens Luc is zijn ster bijzonder omdat hij de Nederlandse keuken voert. Dat komt niet zo vaak voor. De ster is voor Luc vooral een bevestiging van zijn kunnen. "Daar hebben we zes jaar hard voor gewerkt."

Volgens Kusters brengt de kookstijl van Bolenius de trots voor de eigen Nederlandse producten terug in de keuken. De werkwijze en filosofie van Luc en Xavier leverden het restaurant al veel binnenlandse en ook buitenlandse bekendheid op. Eerder dit jaar werd bekend dat Bolenius tot een van de 25 beste groenterestaurants van de wereld behoort. En nu is dus de eerste Michelinster aan de erelijst toegevoegd. de eerste Michelinster. Luc en Xavier reageerden opgetogen op het nieuws. "Dit geeft ons een vipe", aldus Luc. "Het is voor ons een nieuw startpunt voor het volgende doel, een tweede ster."