De eeuwenoude taferelen met de Zeven Smarten blijven behouden.
De eeuwenoude taferelen met de Zeven Smarten blijven behouden. Foto: Kruisen en Kapellen

Behoud Zeven Smarten

Venray | Vanaf september wordt er druk verbouwd binnen de muren van verzorgingshuis Beukenrode in Venray.

De eeuwenoude taferelen met de Zeven Smarten in de voormalige kloostergangen moesten wijken voor de nieuwe indeling, maar blijven dankzij inspanningen van de Stichting Kruisen en Kapellen in de gemeente Venray toch behouden.

De Zeven Smarten zijn verbeeldingen van droevige momenten uit het leven van de Heilige Maria, die bij de bouw van de paterskerk in de buitenmuren en tegen de kloostermuren kwamen. De franciscanen kozen Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten als beschermheilige van het kerkgebouw.

De voorstellingen zijn geboetseerd in roodbakkende klei en dateren uit de jaren 1650-1660. Na de verwoestende brand van 1925 werden de panelen uit de ruïne gehaald en verrees op de hoek Oude Oostrumseweg-Leunseweg een nieuwe smartenhof. Rond 1949 moest de plek wijken voor de verbreding van de Oude Oostrumseweg.

De afbeeldingen werden voor de tweede keer van hun plek gehaald en in de kloostergangen ingemetseld. Aan de zijde van de Leunseweg van de kerk werd jaren later een nieuwe smartenhof met replica's gebouwd, die er nog altijd staat. In de afgelopen weken zijn de antieke werkstukken voor de derde maal van hun plek gehaald; ze zaten in de weg bij de nieuwe indeling van het gebouw.

Hoe behoedzaam dat verwijderen ook gebeurde, boven op de oude littekens was nieuwe schade onvermijdelijk. Oude scheuren barstten open en vroeger herstelwerk brokkelde af.

De Zorggroep heeft daarom de panelen van ongeveer 50x70cm in eigendom overgedragen aan de Stichting Kruisen en Kapellen. Die gaat aan de slag om dit antieke religieuze erfgoed voor Venray te behouden.

Momenteel wordt druk overlegd over de beste aanpak. In de komende maanden zullen alle panelen op een solide ondergrond worden bevestigd en met respect voor het oude gerestaureerd. Eerst worden mallen gemaakt en replica's gegoten, zodat De Zorggroep een serie van zeven panelen in kunststof in handen krijgt voor haar instituut. In de loop van 2017 zal de ene na de andere voorstelling worden overgedragen.

De stichting op haar beurt gaat haar best doen een passende bestemming te vinden voor de originelen. Voordat het zo ver is, zal er veel moeite en geld gespendeerd gaan worden. De moeite geven de vrijwilligers van de stichting voor dit goede doel gratis, voor het geld worden weldoeners gezocht.

Naar verwachting moet er per paneel 1450 euro aan materialen besteed worden. Het zal een mooi gebaar zijn, als mensen die oud Venray een warm hart toedragen, de antieke taferelen geheel of gedeeltelijk gaan adopteren om zo een bijdrage te leveren aan het behoud van deze voor Venray belangrijke voorwerpen van religieuze kunst.

Dit kan via bankrekeningnummer NL84RABO0153942878.

Kerst-In VGT

Venray | Vocal Group Transparant verzorgt op woensdag 21 december samen met Vocalgroup Avolon uit Arcen een Kerst-In in De Witte Hoeve in Venray.

De aanvang is om 20.00 uur en de entree is gratis. VGT is een gemengd koor van 105 zangers en zangeressen. Het koor heeft een eigen dirigent en vocale coach. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met secretaris Lea Rongen via telefoon (0478)580017, 06-43448942 of via e-mail info@vocalgrouptransparant.nl. Zie ook www.vocalgrouptransparant.nl.

Kaarten in wijkcentrum Brukske

Venray | In het wijkcentrum in Brukske wordt elke vrijdag vanaf 14.00 uur een kaartmiddag gehouden. De te spelen spellen zijn onder meer rikken en jokeren. Meer informatie is verkrijgbaar via e-mail via gerdagommans@home.nl.