Venray speelt niet meer op kunstgras

VENRAY/WANSSUM | Het bestuur van SV Venray heeft besloten voorlopig helemaal niet meer op kunstgras te spelen. Daardoor ging de derby Deurne-Venray afgelopen zondag niet door in de eerste klasse D.

Door Henk Willemssen

Ook Venray 2, dat eveneens in Deurne op kunstgras zou spelen, kwam niet in actie. Tevens zijn afgelopen weekeinde enkele uitduels bij de jeugd geschrapt. Het bestuur van SV Venray nam vorige week donderdag het besluit alle kunstgrasduels te schrappen. "We krijgen steeds meer signalen van leden dat ze niet meer op kunstgras willen spelen", zegt voorzitter Peter Kerstjens. "Vandaar dat we dit besluit hebben moeten nemen. Hoe vervelend het ook is. Omdat we clubs voor het blok zetten. Maar de KNVB respecteert ons besluit." De Venrayse voetbalclub had de beslissing het liefst over de winterstop heen getild. Maar de druk vanuit de vereniging werd steeds groter na alle verontruste geluiden over gezondheidsrisico's. "In eerste instantie wilden we het advies van de KNVB volgen en het onderzoek van het RIVM afwachten", aldus Kerstjens. "Maar enkele verenigingen, zoals Wittenhorst, zijn onmiddellijk gestopt met het gebruik van kunstgrasvelden. Ook enkele gemeenten ontraden het. Signalen van leden hebben ons uiteindelijk de duw gegeven deze beslissing te nemen."

Venray heeft nog geprobeerd het duel met Deurne om te draaien en in Venray te spelen. Maar dat wilde Deurne niet. Ook bleek het niet mogelijk in Deurne op gewoon gras te voetballen. "Die velden voldoen niet aan de eisen, zoals een afrastering", zegt Kerstjens. De vraag is hoe het nu verder gaat. "We wachten de berichtgeving verder af. We hopen dat er snel een duidelijke beleidslijn komt vanuit de overheid en de KNVB. In vind niet dat de verantwoordelijkheid bij de clubs neergelegd kan worden."

Het Venrayse sportpark De Wieën heeft alleen natuurgrasvelden. Bij trainingen en thuiswedstrijden zijn er dus geen problemen. SV United in Wanssum is de enige voetbalclub in de gemeente Venray die over een kunstgrasveld beschikt. Het terrein wordt gewoon gebruikt, maar wel minder als voorheen. "We houden ons aan de richtlijnen van de KNVB", zegt secretaris Henk Derikx. "De voetbalbond zegt dat het gebruik van kunstgras veilig is. We moeten de resultaten van de lopende onderzoeken afwachten." Enkele ouders hebben verzocht hun kinderen niet op kunstgras te laten spelen. "Daar houden we uiteraard rekening mee", zegt Derikx. "Maar de meeste teams willen juist graag op kunstgras spelen." Zoals Venray 6 dat zondag gewoon op kunstgras tegen SV United 2 in actie kwam.