Afbeelding

Dreesens twee keer zesde op WK

Windsor | De Nederlandse estafettezwemmers, met Dion Dreesens uit Venray in de gelederen, behaalden bij het WK kortebaan in het Canadese Windsor in de finale van de 4x100 meter vrije slag de zesde plaats.

Dreesens was met zijn 23 jaar de oudste van het piepjonge team dat op het WK in actie kwam. De Venraynaar zwom samen met Nyls Korstanje (17), Ben Schwietert (19) en Kyle Stolk (20) naar een tijd van 3.09,87, net boven het Nederlands record uit 2008. Het goud ging naar Rusland, Frankrijk pakte het zilver, Australiƫ en de Verenigde Staten deelden de derde plaats. Van tevoren werd er vol verwachting uitgekeken naar de Nederlandse inbreng op de estafette. Na het zilver in 2008 was er nooit meer een Nederlands kwartet bij een WK geweest, dus dit was een absolute opsteker. De Nederlandse mannen stegen in de finale boven zichzelf uit met hun zesde plaats op 4x100 vrij.

Ook het besluit om deel te nemen aan de 4x200 meter vrije slag viel goed uit. Een finaleplaats bemachtigen zou geen gemakkelijke opgave zijn zonder Sebastiaan Verschuren, zo werd van tevoren ingeschat. Daarom ging het Nederlandse kwartet er vol in. Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Ben Schwietert en Kyle Stolk zetten een tijd van 6.58.55 op het scorebord en dat betekende een verbetering van het Nederlands record, dat al sinds het WK van Manchester in 2008 op 7.03.22 stond. Toen alle teams hun bijdrage hadden geleverd, wisten de vier trotse jonge mannen dat het doel bereikt was: zwemmen in de finale. Oranje startte vervolgens als zevende in de finale, waarin de ploeg uiteindelijk de zesde plaats wist te bemachtigen.