Afbeelding

Voorlichting over Unicef

Venray | Vier Unicef-voorlichters stonden onlangs enthousiast klaar voor de Petrus' Bandenschool in Venray.

Dagmar, Leonie, Nicole en Juliët gingen de nieuwe gastles geven aan de groepen 5 en 6. Na een zorgvuldige voorbereiding was hun les klaar om gepresenteerd te worden. De les gaat over vluchtelingenkinderen uit Syrië. Hoe komt het dat ze moeten vluchten? Waar worden ze opgevangen? Wat gebeurt er in de opvangkampen rondom Syrië? Wat gebeurt er onderweg als de kinderen doorreizen en uiteindelijk in Nederland aankomen? Hoe helpt Unicef deze kinderen in Syrië, de buurlanden en in Nederland? Een belangrijke boodschap in de les is het feit dat er van de rechten van deze kinderen tijdens hun vlucht weinig over blijft…

Natuurlijk wordt er ook gesproken over de azc's in de buurt van Venray: Stevensbeek en Blitterswijck. En uiteindelijk ook over de kinderen die als statushouders in Venray mogen blijven. De kinderen konden in de afsluitende quiz laten zien wat ze van deze les hadden opgestoken. En dat was heel wat. De winnaar ontving van de voorlichters een kleine attentie van Unicef. De klas kreeg een boekje over alle kinderrechten.

Volgens Thomas, Flynn, Marit en Loeke uit groep zes was de les heel interessant. Ze hadden veel geleerd. Tijdens het korte interview met deze kinderen na afloop van de les, bleek dat ze vooral geraakt waren door het vluchtverhaal van het twaalfjarige jongetje Amjad. "Wat erg dat je moet vluchten!" "Wat fijn dat er landen zijn zoals Nederland waar de vluchtelingenkinderen weer veilig zijn!" "Wat erg dat je alles kwijt kunt raken in een oorlog, zelfs je paspoort!" De voorlichters vonden de 'tips-en-tops' die ze kregen van de kinderen na afloop van de les heel fijn. Zo kunnen ze hun les nog beter maken.

De Werkgroep Vluchtelingen Welkom in Venray is erg blij met deze lessen door de voorlichters van Unicef. De kinderen leren zo meer over de vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Blitterswijck en de statushouders die ook in Venray wonen. Kennis is een goede aanjager voor meer begrip en vertrouwen in onze nieuwe medeburgers. Er zijn al veel scholen in Venray die hebben aangegeven een les over vluchtelingen te willen ontvangen. Ook voor de scholen in de gemeente Horst aan de Maas willen de voorlichters hun les presenteren. Wie een les wil, kan nog altijd reageren via het mailadres: lethve@hotmail.com.