Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Belangrijkste boek Karin

Venray | Elke maand vraagt de bibliotheek in Venray in het kader van 2016: Jaar van het Boek een (on)bekende inwoner om zijn/haar belangrijkste boek te introduceren. Deze maand is het de beurt aan Karin Broeren, leerkracht van basisschool De Krokodaris.

Broeren: "Natuurlijk kies ik voor Floddertje van Annie M.G. Schmidt. Een eigenwijs, nieuwsgierig meisje dat samen met haar hondje Smeerkees bijzondere avonturen meemaakt. Een boek vol humor."

Als leerkracht weet Broeren hoe belangrijk lezen is. Plezier, ontspannen, het inleven in verhalen, uitbreiding van de woordenschat… ga zo maar door.

"Momenteel ben ik werkzaam in de opvanggroep. Samen met mijn collega Floor Sanders geven wij les aan kinderen die uit een niet Nederlandstalig land komen. Zij leren binnen een jaar de Nederlandse taal om daarna door te stromen naar het reguliere onderwijs. Voor onze populatie is er een verschil in de thuistaal en schooltaal. Dit betekent dat wij als school moeten zorgen voor een breed taalaanbod. Denk aan lezen, woordenschat, spelling, zinsbouw, begrijpend lezen maar ook taal bij rekenen. De hele dag door zijn wij volop bezig met het aanleren van de Nederlandse taal. Het lezen van boeken is voor alle kinderen ontzettend belangrijk. Maar juist ook voor onze leerlingen. In het begin is dit nog lastig. Maar al vrij snel lezen zij een boek. Naast uitstapjes naar de bibliotheek lezen wij ook veel voor. Daar maken wij veel tijd voor vrij. De ene keer een prentenboek, de andere keer een leesboek. De kinderen hangen aan onze lippen. Daarna gaan de leerlingen enthousiast het boek zelf lezen. Mooi om te zien hoe je kinderen kunt enthousiasmeren om te gaan lezen. Het boek Floddertje heeft al jaren een plaats gekregen in de klas", aldus Broeren.

Elk jaar wordt er op de Krokodaris een thema gehouden rondom Annie M.G. Schmidt. De verhalen worden voorgelezen en ook het boek Pluk van de Petteflet wordt elk jaar weer opnieuw voorgelezen met als afsluiting het bekijken van de film!