United-captain Tom Theeuwen zoekt een opening met Sil Arts van BVV'27 op zijn hielen.
United-captain Tom Theeuwen zoekt een opening met Sil Arts van BVV'27 op zijn hielen. Foto: Simone Swinkels

Revanche BVV'27 op SV United

SV United-BVV'27 0-3 (0-0).

Doelpunten: 63. Tom Thiesen 0-1; 87. Sjimmie Smeets 0-2; 93. Sjimmie Smeets 0-3. Scheidsrechter; Meulendijks (Helmond). Toeschouwers: 200. Gele kaart: Stef van Berlo, Willem Peters, Rik van de Pasch (SV United) en Roel Verkoijen (BVV'27).

SV United: Vissers; Tax (42. Lookman), Ter Braak, Theeuwen en Willem Peters; Van Berlo, Van der Heijden en Stan Peters; Kolodziejski, Van de Pasch en Philips (66. Van Baal).

BVV'27: Engels; Poels, Thiesen, Wijnhoven en Jens Arts; Gooren, Karman en Sil Arts; Verkoijen (87. Van Kempen), Lucassen en Gelden (77. Smeets).

Door Henk Willemssen

WANSSUM | BVV'27 heeft revanche genomen op SV United in de vijfde klasse G. Zeven maanden geleden, op de slotdag van de competitie, verloren de geel-zwarten in Wanssum met 2-1. Ditmaal zegevierden de Blitterswijckers met 0-3. Het was een rasechte derby met volop strijd en spanning.

Vanaf het beginsignaal vlogen de vonken er vanaf. Arbiter Meulendijks hield de strijd kort en hij trok al direct geel voor Stef van Berlo van SV United die te stevig het duel inging. BVV'er Roel Verkoijen incasseerde even later om dezelfde reden de gele prent. Beide clubs wilden per se niet van elkaar verliezen. Het was soms een grimmige strijd, maar niemand ging echt over de schreef. Van beide kanten was het uitdelen en incasseren. Kansen waren schaars. De Blitterswijckers bouwden wel een licht veldoverwicht op. De United-defensie onder leiding van de sterk spelende Simon ter Braak gaf weinig weg. BVV'27 claimde een penalty toen Jannes Gooren neerging in de zestien. De leidsman zag geen overtreding in de sliding van captain Tom Theeuwen.

Na de pauze wuifde Meulendijks opnieuw een strafschop weg toen Willem Karman werd gevloerd.

De openingstreffer kwam na ruim een uur uit de lucht vallen. Aan de zijkant nam BVV-aanvoerder Tom Thiesen een vrije trap. Vanaf 35 meter vloog de bal pardoes bij de tweede paal binnen: 0-1. "Dat was een gelukkige voorsprong", bekende BVV-trainer Jef Vels. "Ik had een omzetting gedaan op het middenveld. Daardoor was er meer balans. De derbyspanning speelde ons toch parten. Als we gewoon vrijuit voetballen, dan behoren we tot de beste teams in deze klasse."

Na de 0-1 kwam SV United sterk opzetten. Spits Rik van de Pasch mikte een meter over de lat. Invaller Jules van Baal kreeg vrije doortocht over links. De arbiter negeerde het vlagsignaal voor buitenspel van grensrechter Martien Verkoijen. Met een weergaloze redding voorkwam goalie Davey Engels de 1-1. Uit een counter dook Jules van Baal even later opnieuw kansrijk voor het doel op. Wederom kwam de excellerende Engels – ditmaal met zijn vuisten - als winnaar uit de strijd. "Davey heeft ons er in die fase doorheen gesleept", vond Vels. "Mijn complimenten voor hun doelman", zei verliezend trainer Bjorn Poels. "Na de achterstand waren we heer en meester. Er was beleving maar we misten een paar open kansen. Daardoor deden we onszelf de das om."

In de slotfase sloeg BVV'27 toe. Uitblinker Willem Karman veroverde de bal op het middenveld en hij zette met een zuivere steekbal Sjimmie Smeets vrij voor het doel. De vaak zo verguisde invaller toonde zich ditmaal uiterst koelbloedig: 0-2. "Ik had geen tijd om na te denken, die bal moest erin", zei de gelukkige Smeets. In de extra tijd reageerde hij alert op een te korte terugspeelbal van Simon ter Braak: 0-3. Daar ging een rush van Jens Arts aan vooraf. "Zo'n kans heb ik wel eens gemist", bekende Sjimmie Smeets. "Ik hoop dat ik me vandaag bewezen heb. Maar het is aan de trainer of ik speel. Iedere minuut die ik krijg grijp ik aan." "Sjimmie heeft het fantastisch gedaan", reageerde Vels. "Puur door afjagen scoorde hij zijn tweede goal. Ik ben heel blij voor hem.'

SV United is blij dat de winterstop is aangebroken. Na een voortvarende start trad door blessures het verval in. Bjorn Poels hoopt straks weer over Kevin Koolhof te beschikken. BVV'27 passeerde door de winst de fusieclub op de ranglijst.