Lezing in Odeon

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 19 december de lezing Stille Nacht, Heilige Nacht in Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray. Aanvang 19.30 uur.

De lezing wordt verzorgd door Rienier Thiesen uit Meerlo. Het is 24 december 1818. Kapelaan Josef Mohr van de St. Nicolaas parochie in Oberndorf bij Salzburg heeft samen met organist Franz Gruber een probleem. Het orgel in de kerk is kapot en kan dus niet gebruikt worden in de kerstvieringen. Om toch een feestelijke viering te kunnen hebben, stelt Josef Mohr aan zijn organist voor om een lied te maken. Mohr heeft een gedicht dat hij in 1816 geschreven heeft. Gruber neemt het gedicht mee en schrijft er diezelfde dag een melodie bij voor twee mannenstemmen en koor, met begeleiding van een gitaar. Diezelfde kerstnacht wordt het lied met zes coupletten voor de eerste keer uitgevoerd.

De presentatie gaat dus over het kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht. Het lied is het meest gezongen en uitgevoerde kerstlied ter wereld. Ruim 35 jaar is Thiesen al bezig met dit lied en verzamelt hij vooral de vele uitvoeringen die er wereldwijd zijn. Daarbij heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van het lied en de vele ontwikkelingen die er rond het lied zijn geweest. De lezing behandelt het ontstaan van het lied, de makers Josef Mohr en Franz X. Gruber, de wereldwijde verspreiding en de talrijke talen waarin het lied gezongen wordt. Verder komt de verzameling aan de orde en de vele contacten over de hele wereld die Thiesen in de loop der jaren heeft gehad, voornamelijk via zijn website www.stille-nacht.nl. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.