Bomen sneuvelen voor reclamemast

VENRAY | De grote reclamemast bij de A73, aan de zuidkant van Venray, kan nog altijd niet gebruikt worden. Doordat dertien hoge bomen (zeven eiken en zes berken) het zicht ontnemen op de reclamezuil vanaf de autoweg.

Om uit de impasse te komen wil de gemeente samen met Rijkswaterstaat toestemming geven voor het kappen van de dertien bomen. Daarbij geldt een herplantplicht.

Een paar jaar geleden verschenen nabij de A73 twee grote reclamezuilen. De mast aan de noordkant, bij bedrijventerrein Smakterheide, werd al snel na plaatsing in gebruik genomen voor advertenties en promotie door middel van led-schermen.

De andere reclamemast, bij bedrijventerrein De Blakt, staat er nog steeds ongebruikt bij.

De initiatiefnemer van de mast heeft gevraagd om de bomen te kappen. Het gaat om twee groepjes.

Op grond van Rijkswaterstaat staan zes hoge berken in de zichtlijn. Rijkswaterstaat wil meewerken aan de kap vanwege de herplant. Op de plek van de verdwenen bomen worden nieuwe, lagere bomen en struiken geplant. Bovendien krijgen open stroken langs de A73 lagere groenaanplant. Deze stroken waren vrijgehouden vanwege de zichtlocatie van de bedrijven.

Op grond van de gemeente Venray staan zeven eikenbomen in de weg. Daaromheen staan andere bomen die het zicht niet belemmeren. Ook de gemeente wil de kap toestaan omdat de vierkante meters groen door de herplant zullen toenemen.

Een vergunning is niet nodig omdat de bomen verspreid staan waardoor het als uitdunning kan worden gezien. Gemeente, Rijkswaterstaat en de initiatiefnemer stellen een overeenkomst op voor het onderhoud van het groen zodat in de toekomst de masten niet meer aan het zicht worden onttrokken.


Kerstboom in het licht gaat door

Venray | "We hebben na onze oproep in nieuwsblad Peel en Maas twaalf, dertien geschikte kerstbomen aangeboden gekregen. We kunnen de komende jaren dus weer vooruit met het in het licht zetten van de kerstboom op de Grote Markt."

Hij zegt het met een lach, secretaris Bernie van Lierop van de Stichting Winterpret Venray. Vorige week was de stichting nog druk op zoek naar een bruikbare kerstboom om de Grote Markt mee op te sieren. "Dat is gelukt. We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen op de activiteit Kerstboom in het licht op de Grote Markt en de opening van de ijsbaan op het Schouwburgplein."

Kerstboom in het licht begint vrijdag om 19.00 uur. Voorafgaand vindt om 18.45 uur de officiële inzegening van de kerststal plaats, gevolgd door ontsteken van de kerstboom door deken Smeets en het ophangen van kerstwensen in de boom. Nadat de kerstboom in het licht is gezet, vertrekt de stoet om 19.00 uur onder de klanken van het carillon van de Grote Kerk naar het Schouwburgplein, voor de officiële opening en inzegening van de ijsbaan. "Dit zal rond 19.15 uur gebeuren. Vervolgens kan er ruim drie weken door jong en oud worden geschaatst in hartje Venray. Met Kerstboom in het licht en de opening van de ijsbaan willen we op vrijdag 16 december een feestelijke start geven aan de kerstperiode in het winkelcentrum van Venray", besluit Van Lierop.


Boekenmarkt in Tienray

Tienray | Boekenbastion Tante Pollewop houdt voor de derde keer een grote gratis boekenoutlet op zondag 18 december van 11.00 tot 16.00 uur in café Eten & Zo aan de Kloosterstraat 4 in Tienray.

Om het de bezoekers gemakkelijker te maken is een aantal van de boeken ingedeeld in kerstsfeercategorieën. Zo is er een categorie boeken met een afbeelding of tekening van een ster op het omslag, een categorie boeken geschreven door vrouwen met de voornaam Maria en een categorie timmermansboeken. Verder vormen onder meer groene boeken en boeken met als thema grenzenloze verveling aparte categorieën. Ruim vier jaar geleden zag Tante Pollewop het levenslicht. Een markant huisje in een voortuin aan de Meterikseweg in Horst werd volgestouwd met gratis boeken. Elke voorbijganger mocht er zoveel meenemen als hij of zij wenste, zonder verdere verplichtingen. Vanaf het begin was Tante Pollewop een groot succes. En toen Tante Pollewop twee jaar geleden aan de Spoorstraat in Tienray een filiaal opende, bleek ook dat een schot in de roos.


Zingen rond de kerststal

Venray | Op zondag 18 december wordt er gezongen en muziek gemaakt in de Grote Kerk in Venray.

Voor de tiende keer wordt deze activiteit gehouden door de Dekenale Koorkring Venray onder auspiciën van SGV Roermond en VNK-Limburg. Samen zingend op weg ter voorbereiding op het aankomend kerstfeest. Tussen 14.00 en 16.00 uur kan iedereen binnenlopen, luisteren en meezingen.

Er wordt gezongen en gespeeld door onder meer Kamerkoor Venray, strijkerensemble Poco a Poco, blokfluitensemble En Bloc, wereldkoor A Djambo, kinderkoor de Singeltjes en jongerenkoor Sing, een trommelaar uit West Afrika, een jeugddwarsfluitkwintet, een jonge doedelzakspeler en twee bewoners van het AZC in Blitterswijck afkomstig uit Syrië.


Kerstknutselen
in Brukske        

Venray | Activiteitenvereniging Brukske Aktief houdt op zaterdag 17 december van 13.00 tot 15.00 uur in wijkcentrum Brukske in Venray een knutselmiddag voor kinderen van vier tot tien jaar.