Gerard Reijnders (links), Mari Pelzer, Henk Gelden, Jan Roffers.
Gerard Reijnders (links), Mari Pelzer, Henk Gelden, Jan Roffers. Foto: Rikus ten Brücke

Deftige woonkamer

Venray | 25 jaar lang werd er niks aan gedaan, maar inmiddels is de ontmoetingsruimte van Stichting Sint Joriskwartier en de bewoners van het complex aan de Burgemeester Esserstraat niet meer terug te herkennen. Mari Pelzer, aanjager van de 'verbouwing': "Het is nu een nieuwe, deftige huiskamer waar we ons allemaal thuis gaan voelen."

Door Sven Poels

Het complex biedt onderdak aan mensen die, meestal vanwege hun hoge leeftijd, gelijkvloers en aangepast moeten wonen. Toen de 56-jarige Mari Pelzer – "Ik en mijn vrouw zijn de jongste bewoners; de oudste is 95" – in februari van dit jaar een van de 30 woninkjes betrok, schrok hij van de sterk verouderde staat van de ontmoetingsruimte. "Het gebouw is 25 jaar oud; net zo lang was er al niks meer aan die ruimte gedaan. Er stonden allemaal oude meubels, het was net een fabriekskantine. Er moest nodig wat aan gedaan worden." Pelzer voelde zich, samen met onder anderen Jan Roffers en Henk Gelden, geroepen omdat de ontmoetingsruimte ook de thuisbasis is van 'hun' Stichting Sint Joriskwartier. "Vanalles wordt er samen met de vrijwilligers georganiseerd: kienavonden, jeu de boules wedstrijden, gymnastiekactiviteiten. Op donderdagavond komen gehandicapten op deze locatie bij elkaar om gezamenlijk een stuk te gaan wandelen. Er vindt mantelzorg plaats en geregeld koken de bewoners er samen. En een keer per maand hebben we frietavond."

Het plan om de ruimte te vernieuwen lag er volgens Pelzer al 'een jaar of tien'. Wonen Limburg, de eigenaar van het gebouw die de ruimte kosteloos ter beschikking stelt aan Stichting Sint Joriskwartier, riep de bewoners bij elkaar en een paar maanden geleden begon het balletje dan eindelijk te rollen. Wonen Limburg heeft zelf 'een erg grote bijdrage' in de financiën gedaan, aldus Pelzer. "Het is iets uitgelopen, want voordat we konden beginnen moesten we eerst de subsidies en de gelden binnenkrijgen. Gelukkig heeft de gemeente ook een steentje bijgedragen." Daarnaast was het voor de geboren en getogen Venraynaar 'lobbyen' om de hulp van verschillende bedrijven in te schakelen. Met succes: "Het is gelukt, vooral met dank aan Gerard Reijnders Schilderwerken, waar ik zelf lang heb gewerkt. Het bedrijf bestaat dit jaar 50 jaar en in het kader daarvan wilde Gerard de hele boel gratis schilderen. Daar zijn ouders ook nog eens in de wijk 'Wit Desselke' met het familiebedrijf zijn begonnen, vond hij het een mooi initiatief om voor ons het schilderwerk uit te voeren." Na ruim een week aanpoten wordt inmiddels de laatste hand aan het project gelegd. "Los van het schilderwerk hebben we ook het meubilair, de vloerbedekking en de verlichting vervangen. Ook hebben we gezorgd voor nieuwe gordijnen en zonwering." Pelzer is trots op het resultaat: "Het is een complete metamorfose die in zeer korte tijd is verwezenlijkt. Het is nu een nieuwe, deftige huiskamer waar we ons allemaal thuis gaan voelen." Zaterdag 17 december vindt de heropening plaats voor genodigden. "Om 14.30 uur is het openingswoord, gevolgd door een onthulling door burgemeester Hans Gilissen. Daarna blijft iedereen gezellig samen tot een uur of vijf, zes. Een dag later, op zondag 18 december, kunnen alle niet-genodigden tussen 14.00 uur en 16.00 uur een kijkje komen nemen." Het is de moeite waard, meent Pelzer. "Het is de ruimte van de toekomst!"