Regels voor herdenkingsboom

VENRAY | De gemeente heeft regels opgesteld voor het planten van herdenkingsbomen. Het stuifzandgebied in Vlakwater en Hoogzand in Oostrum, vlak bij de visvijver aan de Wanssumseweg, zijn de twee locaties.

De gemeente wil voorkomen dat er her en der herdenkingsbomen worden geplant. Het zijn solitaire bomen die, als ze op een verkeerde plek staan, niet kunnen uitgroeien tot een volwaardig exemplaar. In Venray staan momenteel 36 herdenkingsbomen. Twaalf ervan zijn als millenniumboom geplant rond de eeuwwisseling. Zes bomen staan er ter ere van het Koningshuis. De oudste, een witte paardenkastanje, staat op het dorpsplein in Geijsteren. Hij is geplant op 1 september 1898 bij de kroning van Koningin Wilhelmina. Aan de Oostsingel is in 1938 een lindeboom geplant vanwege de geboorte van prinses Beatrix.

In Vlakwater, vlak bij het Odapark, is op initiatief van burgemeester Hans Gilissen in 2013 een honderdjarigenbos opgericht. Er staan inmiddels vijf bomen ter ere van een honderdjarige. Er komen bij de gemeente steeds meer verzoeken binnen. Bijvoorbeeld voor een jubileum van een vereniging of bij een geboorte. Om versnippering en een slechte groeiplaats te voorkomen, wil de gemeente voortaan plekken aanwijzen. Ook komen er uniforme herdenkingsbordjes.

De boom wordt door de initiatienemer betaald en geplant. Daarna wordt de boom eigendom van de gemeente, die tevens voor het beheer zorgt. Buiten Vlakwater en Hoogzand zijn ook andere locaties mogelijk. Voorwaarde is dat de boom past in de openbare ruimte. De gemeente keurt vooraf de kwaliteit. Sterft de boom af, dan moet de initiatiefnemer zelf voor nieuwe aanplant zorgen.