Afbeelding

Adelbert Venray houdt lezing

Venray | Adelbertvereniging Venray houdt op maandag 12 december vanaf 20.15 uur de vierde lezing van dit seizoen in De Witte Hoeve in Venray.

De lezing draagt de titel Over Felix Mendelssohn componist (1809-1847) en spreker is pianist Jacques Hendriks (foto). Hendriks studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Odé, waar hij met onderscheiding het solistendiploma behaalde. Vervolgens verwierf hij de Prix d'exellence en de Elisabeth Evers prijs. Hij trad op met verschillende orkesten en gaf regelmatig recitals. Hendriks was docent piano en pianomethodiek aan het Arnhems Conservatorium.

Als pianist en verteller maakt hij deel uit van het Gershwin Ensemble, dat zich toelegt op de uitvoering van songs en pianowerken van George Gershwin en zijn tijdgenoten. Zijn muzikale voorkeur gaat uit naar het romantisch repertoire, zoals blijkt uit een uitgebrachte cd met werken van Tchaikowsky en Richard Strauss. Ook verscheen onlangs een cd met pianowerken van vrouwelijke componisten. Sinds 2005 geeft hij cursussen aan de HOVO van de Universiteit Nijmegen en de Volks Universiteit Arnhem over allerlei muzikale onderwerpen. Als componist was Felix Mendelssohn het grootste wonderkind uit de muziekgeschiedenis. Vanaf zijn twaalfde levensjaar schreef hij al volmaakte symfonieën voor strijkers en op zeventienjarige de geniale ouverture Midsummmer night's dream. Daarbij beheerste hij op die leeftijd zes talen. In zijn korte leven heeft hij zich op vrijwel alle terreinen bewogen, van grote symfonische werken en religieuze oratorio's tot intieme kamermuziek.

Hij geldt als de bedenker van de 'elfenmuziek', lichtvoetige muziek zonder zwaartekracht. In zijn beroemdste pianowerken, de Lieder ohne Worte, horen we meeslepende melodieën, ondersteund door een voortdurend stuwende beweging. Zijn muziek klinkt zowel krachtig als doorzichtig vanuit een eindeloze melodische creativiteit. Introducés zijn welkom. Voor informatie zie www.adelbertvenray.nl.


Kerstconcert Fanfare Dorpsklank

Castenray | Fanfare Dorpsklank uit Castenray verzorgt op zondag 18 december het jaarlijkse kerstconcert in gemeenschapshuis De Wis in Castenray. Het kerstconcert staat in het teken van Christmas Movies. In samenwerking met kinderkoor Singeltjes en jongerenkoor Sing uit Venray worden diverse muziekwerken uit diverse kerstfilms uitgevoerd. Het kerstconcert begint om 11.00 uur en de entree is gratis. Voor aanvang treedt vanaf 10.40 uur het leerlingenorkest op.