Topscorer Bas Litjens (links) is op weg naar het United-doel. Rechts verdediger Willem Reijntjes die al vroeg uitviel.
Topscorer Bas Litjens (links) is op weg naar het United-doel. Rechts verdediger Willem Reijntjes die al vroeg uitviel. Foto: Simone Swinkels

Merselo in kampioensvorm

Merselo-SV United 5-0 (4-0).

Doelpunten: 8. Daan Hendriks 1-0; 17. Daan Hendriks 2-0; 23. Camiel Kroonen 3-0; 37. Daan Hendriks 4-0; 81. Rens Wismans 5-0. Scheidsrechter: De Bruin (Odiliapeel). Toeschouwers: 125. Gele kaart; Michal Kolodziejski en Simon ter Braak (SV United).

Merselo: Peeters; Vermunt, De Klerk (60. Veltrop), Philipsen en De Keijzer; Van Rooij (77. Melskens), Kroonen en Wismans; Hendriks, Litjens en Qurishi (69. Van Dijck).

SV United: Vissers; Ter Braak (62. Lensen). Reijntjes (25. Tax), Theeuwen en Willem Peters; Van Berlo, Philips en Stan Peters; Kolodziejski (66. Van Baal), Van de Pasch en Van der Heijden.

Door Henk Willemssen

MERSELO | Het veroveren van de koppositie lijkt Merselo vleugels te hebben gegeven in de vijfde klasse G. In een sprankelende eerste helft walsten de ontketende geel-zwarten over SV United heen. Met een dynamisch middenveld en een sterk aanvallerstrio won de koploper afgetekend met 5-0.

Na een mislukt uitstapje naar de vierde klasse – 25 van de 26 competitieduels gingen verloren – heeft de Merselose ploeg zijn draai gevonden in de nieuwe omgeving van 5G. Na een aarzelende start is de ploeg van trainer Marcel Peters nu al acht duels ongeslagen. Een week eerder werd lijstaanvoerder De Zwaluw (1-4) onttroond en ditmaal moest het tegenvallende SV United eraan geloven.

Het hoofdterrein op sportpark De Vloet bleek ondanks de winterse omstandigheden prima bespeelbaar. Na acht minuten kon de trouwe geel-zwarte aanhang al juichen. Uit een voorzet vanaf rechts van Niels van Rooij kopte Daan Hendriks via de lat de 1-0 binnen. Na vijftien maanden blessureleed is de 22-jarige aanvaller eindelijk weer wedstrijdfit. Anderhalf jaar geleden kwam hij over van Venray 2, maar in de voorbereiding raakte hij zwaar geblesseerd tijdens het bekerduel met Ysselsteyn. Samen met routinier en topschutter Bas Litjens en de van Venray teruggekeerde Ahmad Qurishi beschikt Merselo nu over een uitstekende aanvalslinie. Merselo zit ook in een fase waarin alles meezit. Dat kan niet van SV United gezegd worden. Trainer Bjorn Poels mist met keeper Bas Rademacher en spelbepaler Kevin Koolhof twee belangrijke pionnen. Daarnaast weet Michal Kolodziejski het net niet meer te vinden. Vlak na de 1-0 dook de Poolse topscorer vrij voor het doel op, maar met een miraculeuze redding voorkwam goalie Joris Peeters de 1-1.

De thuisploeg had veel minder moeite met scoren. Uit een vrije trap van Rens Wismans schoot Daan Hendriks de 2-0 binnen. De Merselonaren drukten door en halverwege de eerste helft gaf Bas Litjens een prima voorzet vanaf links op Camiel Kroonen: 3-0. Een nieuwe tegenvaller voor SV United was dat centrumverdediger Willem Reijntjes al vroeg geblesseerd naar de kant moest. Nog voor rust viel de 4-0. De pass kwam van Camiel Kroonen en Daan Hendriks kopte zijn derde treffer binnen, waarbij doelman Jasper Vissers niet vrijuit ging. In het tweede bedrijf kon de thuisploeg – met de riante 4-0 op het scorebord – wat gas terugnemen. Linksback Jord de Keijzer drong op snelheid door de United-defensie, maar hij strandde op sluitpost Vissers. Na een handsbal van Bas Philipsen gaf arbiter De Bruin een strafschop aan de bezoekers. De anders zo trefzekere captain Tom Theeuwen miste het doel vanaf elf meter. Opnieuw een tegenslag voor de blauw-witten die in de slotfase nog een treffer moesten incasseren. Camiel Kroonen zag zijn afstandschot op de lat belanden waarna de attente Rens Wismans voor de 5-0 zorgde.

Merselo blaakte van het zelfvertrouwen en maakte zijn leiderspositie meer dan waar. "Het vertrouwen en de stijgende lijn zijn al langer zichtbaar. De jongens gunnen elkaar ook wat", zei trainer Marcel Peters. "We zijn vorig jaar te vroeg naar de vierde klasse gepromoveerd. De ploeg was er nog niet klaar voor. Toch was het geen verloren jaar. We hebben er veel van geleerd. We staan nu weliswaar aan kop, maar de weg naar de titel is nog erg lang."