Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Weekblad De Zwijger op RooyNet

Venray | De ouderen onder ons kunnen zich wellicht nog herinneren dat in de jaren 1944 en 1945 het weekblad De Zwijger verscheen.

De edities van vóór de bevrijding van Venray op 18 oktober 1944 verschenen illegaal. Omdat de Duitse propagandamachine de Nederlandse bevolking een rad voor de ogen draaide, vond de redactie het raadzaam om de inwoners van Venray en omstreken zo mogelijk objectief te informeren.

Ook werden allerlei richtlijnen gegeven hoe men in verzet kon komen tegen de bezetters. Uiteraard werd dat door de nazi's niet in dank afgenomen en De Zwijger opereerde noodgedwongen ondergronds. Na de oorlog werd het voor de redactie van De Zwijger allemaal wat gemakkelijker en veiliger. Op 24 november 1944 verscheen de eerste legale editie en er volgden er nog 43. Het blad speelde een grote rol bij de hereniging van gezinnen die door evacuatie en deportatie uit elkaar gerukt waren. Door middel van oproepen in De Zwijger wist men contacten te herstellen en gezinnen te herenigen. Ook werden de inwoners van Venray geïnformeerd over de laatste stuiptrekkingen van het Duitse leger, maar eveneens probeerde men de bevolking een hart onder de riem te steken.

Venray had het tijdens de nadagen van de oorlog zwaar te verduren gehad en er moest heel wat opgebouwd worden. De redactie bemoedigde de mensen en stimuleerde hen om met hernieuwd elan aan de slag te gaan en zeker niet bij de pakken te gaan neerzitten. En de oproepen en bemoedigende artikelen misten hun uitwerking niet. Venray krabbelde heel geleidelijk weer op en het leven werd door iedereen weer zo goed en kwaad als dat ging, opgepakt. De redactie van RooyNet heeft waarschijnlijk niet alle edities van De Zwijger kunnen scannen. Wellicht ontbreken er enkele. De eerste editie van twee pagina's die te bekijken is, dateert van 19 september 1944. Het betreft een mededeling van het geallieerd opperbevel in de persoon van generaal Eisenhower aan de Nederlandse bevolking, dat de bevrijding nabij is. Hij roept op om rustig te blijven en de aanwijzingen van het opperbevel en de eigen leiders stipt op te volgen.

Of De Zwijger vóór 19 september 1944 al verscheen, is niet duidelijk. In die maand september werden er vrijwel dagelijks blaadjes uitgegeven van 19 september t/m 1 oktober. De editie van 23 september ontbreekt in de collectie. Van 2 oktober t/m 23 november 1944 heeft de redactie van RooyNet helemaal geen exemplaren, maar misschien is het blad toen niet verschenen. Hierover wil de redactie graag duidelijkheid. RooyNet roept dan ook iedereen op die informatie heeft over De Zwijger of nog exemplaren in bezit heeft, zich te melden via info@rooynet.nl of telefonisch 0478 586833.


Kerst AVOS

Venray | Seniorenvereniging AVOS houdt op dinsdag 13 december de jaarlijkse kerstbijeenkomst in de theetuin van het Odapark.

De bijeenkomst staat in het teken van vluchtelingen. Er komt een vluchteling aan het woord en er is een muzikaal optreden door twee Syrische vluchtelingen. De middag is alleen toegankelijk voor leden.

Oud papier

Venray | DOS Venray haalt op maandag 12 december oud papier op in de wijk Landweert III.

Om 9.00 uur wordt hiermee begonnen. Het verzoek is om het papier goed gebundeld en tijdig aan de straatkant gereed te zetten.