Gerrit en Riek Reintjes-Kleuskens zijn vijftig jaar getrouwd.
Gerrit en Riek Reintjes-Kleuskens zijn vijftig jaar getrouwd. Foto: Rikus ten Brücke

Tango, rozen en trouw

Veulen | Het bruidspaar Reintjes-Kleuskens uit Veulen is op 12 december 50 jaar getrouwd. Speciaal voor Peel en Maas blikt het gelukkige tweetal terug op hun gouden periode. "Het klikte gelijk."

Door Sven Poels

"Ze is de liefste die ik ben tegengekomen. Ze past precies bij mij; ik heb dan ook niet meer verder gekeken", vertelt Gerrit Reintjes (74) als hij ons meeneemt naar 3 februari 1963, de datum die voor altijd in zijn geheugen gegrift staat. Op deze bijzondere dag leerde hij namelijk Riek Kleuskens kennen, het meisje dat later zijn vrouw zou worden. "Het was 's avonds op een verkleed carnavalsbal in America, het dorp waar ik vandaan kom", vult de inmiddels 73-jarige Riek aan. "Gerrit kon goed dansen, en ik danste ook graag. We deden samen de wals en de tango. Het klikte gelijk."

De liefdesdans bleef een bindmiddel voor de twee tortelduifjes. "Dat konden we altijd wel ergens doen", aldus Gerrit. "Zoals iedere zondag in Horst." Daarna, met een lach: "Appen was er in die tijd niet bij." Na een paar jaar 'daten' – "Het groeide vanzelf" – gingen de twee over op trouwen. Gerrit vervolgt: "Dat was op 12 december 1966, voor de wet. Ik heb die datum net nog opgezocht, want eigenlijk zegt het me niks." Dat komt omdat dit slechts de inleiding was naar het kerkelijk huwelijk, op 27 januari 1967. "Dat was in die tijd het 'echte' trouwen", meent Riek.

Het pas gehuwde stel ging samenwonen in Veulen, het dorpje waar Gerrit werd geboren en getogen. Daar, op de Lorbaan, runden ze tevens een bloemenkwekerij. "Ik heb al van jongs af aan interesse in bloemen", verklaart Gerrit, die zijn zaak al in 1964 was begonnen. "Ik had al een eigen tuintje voordat ik naar de basisschool ging."

Na de middelbare tuinbouwschool te Venlo werd de praktijkstudie dan ook vervolgd in het Duitse Straelen, waar hij het bloementelersvak onder de knie kreeg. Een business die in die tijd een gat in de Nederlandse markt was. "Je kon de bloementelers in de omgeving op één hand tellen, en dan had je nog vingers over ook. Maar dan nog was het een sprong in het diepe, want je begint met niks." Aanvankelijk werd een deel van de kas dan ook aangewend voor groente. "Geleidelijk werd een steeds groter deel gebruikt voor de roos, mijn favoriete bloem. Daarvoor hebben we onder andere anjers en freesia's geteeld."

Temidden van al die bedrijvigheid kregen Gerrit en Riek drie zonen: Jan (1969), Twan (1971) en André (1974). "De opvoeding deden we tussendoor", lacht Riek. "Je hoefde je nooit te vervelen." Het was een investering voor de toekomst, want middelste zoon Twan nam het bedrijf samen met zijn vrouw Mariet over in 2000. "Toen zijn we ook hier begonnen", vertelt Gerrit.

Met 'hier' doelt hij op hun met rozen versierde huis aan de Voerleberg in Veulen, exact aan de rand van het dorp. En ze mogen dan inmiddels wel vijf kleinkinderen hebben, een saai seniorenbestaan leiden ze niet. "Gerrit gaat nog elke dag bij Twan kijken", vertelt Riek. "En ik vind het leuk om te fietsen, zingen, wandelen, lezen en in de tuin te werken."

Bezige bij Gerrit, in het verleden 27 jaar secretaris van de dorpsraad en schrijver van een boek over de Veulense oorlogshistorie, is op zijn beurt aangesloten bij vier koren én een muziekgezelschap. "Zo blijf je van de straat", weet hij. En daarmee implicerend: trouw thuis bij 'zijn' Riek, de vrouw die precies bij hem past.


Workshop wol spinnen

Venray | Seniorservice Venray aan de Prins Bernhardstraat 12 in Venray start bij voldoende interesse een workshop wol spinnen.

De workshop vindt plaats op de vrijdagen 6, 13 en 27 januari van 10.00 tot 12.00 uur. De deelnemers krijgen een spinnewiel te leen. Bij interesse: e-mail mcfleuren@gmail.com of telefoon (0478)510713