Schrijfmarathon Amnesty Venray

Venray | Amnesty International houdt op zaterdag 10 december de jaarlijkse schrijfmarathon.

Op deze internationale Dag voor de Mensenrechten worden wereldwijd miljoenen brieven en kaarten geschreven in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Zo ook door Amnesty Venray en wel in de bibliotheek van Venray. In je eentje of met anderen, iedereen kan dan brieven of kaarten schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. De brievenschrijvers vragen om vrijlating voor deze gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Met deze brieven geven zij hoop aan gevangen genomen mensenrechtenverdedigers. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnestys schrijfmarathon kan op 10 december van 11.00 tot 14.00 uur terecht in de bibliotheek van Venray. Daar kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven. Ook online is dit mogelijk. Het zou fijn zijn wanneer je mensen in je omgeving over deze schrijfactie informeert. Op deze manier vergroot je de bekendheid en deelname aan dit evenement. En dat het wel degelijk resultaat boekt valt te lezen op http://schrijfmarathon.amnesty.nl/succes We zetten hoog in. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen zij schendingen van de mensenrechten eerder bestrijden. En hoe meer groetenkaarten er worden gestuurd naar mensen die onrecht is aangedaan, hoe meer zij zich gesteund voelen. Wie zich wil inzetten en het verschil wil maken is zaterdag welkom in de Venrayse bibliotheek.


Denk mee over toekomst Twinkeling

Horst | Bij Twinkeling in Horst is vraag naar woonplekken voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Uniek is dat bewoners grotendeels zelf bepalen hoe die eruit komen te zien. Op 14 december is er een avond voor potentiële bewoners en andere belangstellenden.

Het opvallende gebouw van Twinkeling is een begrip in Horst. Het kinderdienstencentrum herbergt reguliere kinderopvang en dagbesteding van Dichterbij. Tijdens gesprekken met ouders kwam wonen bij Twinkeling aan de orde. "Zij zien dat hun kinderen met plezier naar Twinkeling gaan en vinden het ook een geschikte woonlocatie voor hun kind op het moment dat ze het huis uit gaan", zegt Dichterbij-directeur Marcia Adams.

Vandaar dat Dichterbij nu het idee uitwerkt van twintig woonplekken voor mensen die zelfstandig willen wonen, maar wel begeleiding nodig hebben. Hoe die woningen worden, bepalen de toekomstige bewoners voor een groot deel zelf. Adams: "Dat past bij het centraal stellen van klantwensen. Vanaf de tekentafel bespreken we samen met ouders hoe het gaat worden." Op 14 december kunnen potentiële bewoners en andere belangstellenden reageren op schetsen van architecten en eigen ideeën inbrengen. "We roepen dromers en doeners op om mee te denken over de woonplekken, een gezamenlijke ruimte en de beleeftuin."

Ook nieuwe vormen van dienstverlening zijn bespreekbaar, zegt ze. "Je kunt bijvoorbeeld denken aan wonen in deeltijd of logeren op doordeweekse dagen. We gaan inventariseren waaraan behoefte is. Doel is dat we komen tot een complex dat volledig aansluit op de wensen en behoeften van de bewoners." Nieuwsgierig? Kom dan zelf een kijkje nemen op 14 december tussen 19.30 en 22.00 uur. Het adres is Westsingel 200 in Horst.


Expositie in Limburgs Museum

Venlo | Het Nederlandse Fotomuseum en Rafaël Philippen presenteren in het Limburgs Museum in Venlo in samenwerking met vier Nederlandse musea in 2016 en 2017 het project De Mix.

De Mix is een serie van foto-opdrachten en tentoonstellingen, waarin een hedendaagse Nederlandse fotograaf zich laat inspireren door het werk van een historische Nederlandse fotograaf, van wie de archieven in de collectie van het Nederlands Fotomuseum zijn opgenomen. Van 11 december 2016 tot en met 26 maart 2017 wordt de tweede editie van De Mix getoond in het Limburgs Museum in Venlo. Deze aflevering heeft als thema Missie. Hiervoor zal Andrea Stultiens (1974) nieuw werk presenteren, geïnspireerd op het oeuvre van antropoloog en amateurfotograaf Paul Julien (1901-2001).

Als gepromoveerd scheikundige maakte dr. Paul Julien tussen 1926 en 1962 zo'n dertig expedities naar verschillende delen van Afrika. Hij deed bloedonderzoek onder geïsoleerde bevolkingsgroepen, op het Afrikaanse continent. In dat kader maakte hij een groot aantal expedities. De documentatie van zijn reizen resulteerde in veel media-aandacht in Nederland, lezingen en vier boeken, waaronder drie bestsellers. Juliens reizen leidden tot omvangrijke foto- en filmreportagesParallel aan De Mix: Missie, toont het Missiemuseum in Steyl heel bijzondere foto's die Limburgse missionarissen maakten in missiegebied Togo in de jaren 1894 tot 1917. Zie ook www.limburgsmuseum.nl.


Winterfair in De Locht

Melderslo | In streekmuseum De Locht in Melderslo wordt op zaterdag 10 en zondag 11 december wordt van 10.00 tot 18.00 uur een winterfair gehouden. Vijftig standhouders staan in overdekte ruimten verspreid over het museumterrein. Verder kan er genoten worden van zangkoren, ensembles, muzikanten, kleine draaiorgeltjes en een demonstratie van ambachten. Op zondag is er midwinterhoornblazen en een optreden van de Zwarte Fanfare. Zie ook www.museumdelocht.nl.