'Behoud zwembad, maar niet tegen iedere prijs'

VENRAY | De gemeente wil een nieuwe langdurige overeenkomst aangaan met Laco voor zwembad De Sprank. De politieke partijen willen het zwembad graag behouden. Maar niet tegen iedere prijs. Ze vinden dat Laco over de brug moet komen om het zwembad aantrekkelijker te maken.

Door Henk Willemssen

Enkele partijen wezen er donderdag in de commissie Leven op dat veel Venraynaren hun zwemvertier buiten de gemeentegrenzen zoeken. Ouders kiezen voor zwemles van hun kinderen vaker niet voor De Sprank.

Laura Puts (inVENtief) schetste de reacties: "Mensen balen van de staat van het zwembad en de horeca, het gemis van een buitenbad en het schoolzwemmen en de slechte openingstijden van een saai bad." De onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst moeten nog echt beginnen. Op 1 mei 2016 liep het 22-jarige contract af. Het is met een jaar verlengd. En inmiddels heeft de gemeente de aanvraag de deur uitgedaan voor nog een jaar extra verlenging, tot 1 mei 2018. Laco stelt dat het zwembad niet kan voortbestaan zonder financiƫle steun van de gemeente. De bijdrage bedraagt twee ton per jaar. 166.000 euro voor de exploitatiekosten en 34.000 euro als tegemoetkoming voor het afgeschafte schoolzwemmen.

Tijdens de bijeenkomst in september gaven de gebruikers aan de zwemvoorziening graag te willen behouden. "Het houdt de gemoederen bezig", zei Bernie van Lierop (Samenwerking). "Het onderhoud is een groot zorgpunt. Laco moet zijn afwachtende houding laten varen." Dat vond ook Ingeborg de Barbanson (VVD). Ze pleitte voor duidelijke prestatieafspraken. "Laco zegt wel dat ze niet kan voortbestaan zonder steun van de gemeente. Maar ik mis de eigen visie en inbreng. Wat doet Laco om de exploitatie te verbeteren?"

Laura Puts (inVENtief) vond dat het behoud van het zwembad niet ter discussie staat. "Maar wat is het ons waard", vroeg ze zich af. inVENtief vindt dat de gemeente niet moet blindvaren op scenario 3, het aangaan van een langdurige overeenkomst. "Want dan zit Laco in een zetel aan de onderhandelingstafel", aldus Puts die het een gemiste kans vond dat niet samen met Horst aan de Maas is opgetrokken.

Theo Francken (PP2) waarschuwde ervoor dat de er straks veel geld naar het zwembad gaat, terwijl veel Venraynaren er geen gebruik van maken. "We moeten de mensen verleiden om naar De Sprank te komen." Wethouder Lucien Peeters (CDA) zei dat de prestatieafspraken aan bod komen in de onderhandelingen. "We willen een betere kwaliteit afspreken. Evenals innovatie en het aantrekkelijker maken van het zwembad." Volgens Peeters had verder praten met Horst aan de Maas weinig zin omdat die gemeente als voorwaarde stelde dat het nieuwe zwembad op Horster grondgebied moest komen. "Dat was geen goed gezamenlijk startpunt."


Dodelijk ongeval op brug Wanssum

Wanssum | Een 48-jarige automobiliste uit Venray is vrijdagavond om het leven gekomen door een aanrijding in Wanssum.

Haar auto en een ander voertuig reden door onbekende oorzaak frontaal op elkaar op de brug over de Maas tussen Wanssum en Well. De aanrijding gebeurde rond 18.15 uur. De bestuurder van de andere auto werd ter observatie naar het ziekenhuis gebracht. De N270 was urenlang afgesloten. "Uit het onderzoek is gebleken dat de bestuurder, een 25-jarige man uit het Poolse Radom, komende vanuit Well op de verkeerde weghelft reed en vervolgens frontaal in aanrijding kwam met het 48-jarige slachtoffer", zegt een woordvoerder van de politie maandag.

Dat de Pool al vanuit Duitsland werd achtervolgd door de politie en met veel te hoge snelheid reed, kan hij bevestigen noch ontkennen. "Het onderzoek naar de precieze gang van zaken is nog bezig. Daar doen we op dit moment verder geen mededelingen over."


Informatiemiddag Lourdesreis 2017

Smakt | Lourdesgroep Maas en Peel houdt op zondag 22 januari om 14.30 uur in het Pelgrimshuis in Smakt een informatiemiddag over de reizen naar Lourdes.

De Lourdesgroep gaat van 17 tot en met 25 mei met de bus en van 19 tot en met 24 mei en van 2 tot en met 7 september met het vliegtuig naar Lourdes. Dit zijn medisch verzorgende reizen, dit wil zeggen dat er Nederlandse artsen en verpleegkundigen met meegaan. Voor wie CZ-verzekerd is, kan een hoge korting aangevraagd worden. Deze reizen zijn geschikt voor jongere en oudere, zieke en gezonde mensen. Lourdesgroep Maas en Peel reist onder de vlag van de OLB (Organisatie Limburgse bedevaart). Informatie: Cristien Goumans, telefoon (0478)636676, kijk op www.lourdesgroepmaasenpeel.jouwweb.nl of kom naar de informatiemiddag.


Viering VVB

Venray | De adventsviering van de Venrayse Vrouwen Beweging (VVB) is op dinsdag 13 december. De avond wordt verzorgd door de eigen leden. Aanvang 18.00 uur in de Witte Hoeve in Venray.