Incidenten buslijn Blitterswijck

BLITTERSWIJCK | In de afgelopen weken zijn er enkele incidenten geweest op buslijn 38 tussen Blitterswijck en Venray. De SP kreeg een paar meldingen binnen van inwoners van Blitterswijck over ernstige overlast.

Door Henk Willemssen

Jan Hendriks (SP) stelde donderdag de kwestie aan de orde in de commissievergadering. Hij drong ook aan op maatregelen. "Met name instappers van het Roekenbosch zouden problemen veroorzaken, zoals het niet kunnen overhandigen van geldige kaartbewijzen. De busrit loopt hierdoor vertraging op." Ook zou vervoerder Veolia de bushalte bij het Roekenbosch hebben vermeden vanwege de misstanden. "Terwijl mensen juist afhankelijk zijn van deze halte."

Vorige week zaterdag wilden 's avonds dertien personen instappen, terwijl de bus slechts acht zitplaatsen telde. Volgens Hendriks was de situatie zo bedreigend dat de chauffeur 112 belde en ook de beveiliging van het asielzoekerscentrum werd opgetrommeld. "De politie escorteerde die avond een aantal keren de buslijn om de veiligheid te waarborgen", aldus de SP'er. Het komt vaker voor dat de chauffeur wachtende passagiers moet laten staan omdat het busje propvol zit.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) zei op de hoogte te zijn van de problemen op de buslijn. Bij de gemeente was één klacht binnengekomen. "De oorzaak van de overlast is dat er onvoldoende vervoersplaatsen zijn. Veolia is het met ons eens dat een grotere bus, of twee kleinere bussen, voortaan ingezet moeten worden." Volgens Van der Putten komt het niet voor dat de azc-bewoners niet over een vervoersbewijs beschikken. "Ze kopen allemaal een kaartje. Het COA instrueert de bewoners ook hoe het openbaar vervoer werkt en wat de gedragsregels zijn." De wethouder erkende dat Veolia de halte bij het Roekenbosch één dag heeft gemeden vanwege de incidenten. "We hebben Veolia gewezen op het belang van het busvervoer in Blitterswijck."