'Oppassen met staatssteun VieCuri'

VENRAY | VieCuri wil steun van de gemeente Venray voor de bouw van een nieuw medisch centrum aan de Merseloseweg. Als de gemeente garant staat voor een deel van de investering van 25 miljoen euro, dan kan VieCuri voordeliger geld lenen op de kapitaalmarkt.

Door Henk Willemssen

Daardoor zou er meer geld beschikbaar zijn waardoor Venray een uitgebreider zorgaanbod krijgt. Het huidige ziekenhuis is verouderd en is ook te groot.

Donderdag in de commissie Leven juichten alle partijen de komst van een nieuw medisch centrum toe. "Er is in Venray behoefte aan een eigen ziekenhuis", zei Henk Bisschops (PvdA). "We moeten blij zijn dat we zo'n voorziening in Venray in stand kunnen houden", vond Jac Derikx (CDA). Over het afgeven van een miljoenengarantie waren de partijen huiverig. Ze willen niet – zoals bij het glasvezelproject van GlaswebVenray – in de problemen komen met mogelijke staatssteun. "Een garantstelling is voor ons nog lang geen uitgemaakte zaak", zei Theo Francken (PP2). "We willen eerst een goed onderbouwd voorstel zien." Ook andere fracties uitten hun bedenkingen. "We moeten goed uitzoeken of het wel mag", zei Henk Bisschops (PvdA). Jac Derikx (CDA) wees erop dat Venray de functie van een streekziekenhuis heeft. "Daarom zouden ook andere gemeenten voor een bedrag garant moeten staan." Wethouder Lucien Peeters (CDA) meldde dat de omvang van de garantstelling nog niet duidelijk is. In januari staat een gesprek gepland met de nieuwe bestuurder van VieCuri.

Peeters zei dat er bij het nieuwe medisch centrum een 'beddenhuis' komt. "Om de transferproblemen in de zorg op te lossen. Het is bedoeld voor mensen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis, maar nergens anders heen kunnen." Harry Terhaag (Samenwerking) wees op de vele zorgfuncties die Venray is kwijtgeraakt aan Venlo. "Ik denk dat burgers graag de spoedeisende hulp terug willen zien. We hebben nu een unieke kans om invloed uit te oefenen", meende hij. Esther Hoppenreijs (D66) vond het te voorbarig een uitspraak te doen. "De veranderingen gaan snel. Zoals de anderhalvelijnszorg. Waardoor steeds meer door de huisartsenpost wordt gedaan. Past dit medisch centrum wel in de huidige tijd", vroeg Hoppenreijs zich af. "We moeten ook te rade gaan wat we zelf willen. Wil Venray niet iets anders?"

Ingeborg de Barbanson (VVD) vond dat de politiek zich niet met de inhoud moet bemoeien. "Dat is aan de directie van VieCuri. We krijgen heus geen academisch ziekenhuis. Er zal iets komen wat realistisch is voor Venray."