Horecatwist privéfeesten

VENRAY | Over ruim een jaar moeten de wijk- en dorpshuizen op eigen benen staan. Ze krijgen vanaf januari 2018 geen subsidie meer van de gemeente. Om de exploitatie rond te krijgen zullen gemeenschapshuizen steeds meer de commerciële toer opgaan, luidt de verwachting.

Door Henk Willemssen

Het aantal privéfeesten is – vanwege oneerlijke concurrentie - aan banden gelegd. Van maximaal acht tot hooguit dertig per jaar. Dit is afhankelijk van de omvang van de accommodatie. Volgens de Venrayse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland zijn er nu al herhaaldelijk overtredingen, waartegen de gemeente niet of nauwelijks zou optreden. Als een gemeenschapshuis via een BV-constructie een aparte commerciële tak opricht, dan heeft de gemeente helemaal het nakijken. "Dan is er geen verschil meer tussen een dorpshuis en een horecabedrijf. Met een aparte BV kunnen ze de regels omzeilen", zei Carola Sterk (Samenwerking) vorige week woensdag in de commissievergadering. Dat beaamde de ambtenaar. "De gemeente kan zo'n BV ook niet tegenhouden."

Vanaf begin 2017 zijn de gemeenschapshuizen verplicht de privéfeesten via een formulier vooraf te melden bij de gemeente. De ontheffingen worden gepubliceerd op de website, zodat iedereen ervan op de hoogte kan zijn. De horeca-afdeling hoeft dan niet meer de gemeente te tippen als er in een weekeinde ergens een illegaal feestje wordt gehouden. VVD en D66 vonden dat dit formulier er al veel eerder had moeten zijn.

De fracties uitten hun zorgen over de impasse rond de paracommercie. "Eind 2014 is het laatste gezamenlijke overleg geweest", wist Toon Kerkhoff (PP2). "Het is niet goed gesteld met de samenwerking tussen de commerciële en niet-commerciële horeca", meende Jan Hendriks (SP). "De gemeente heeft steken laten vallen. Het overleg met de horeca-afdeling zit in een impasse. Herhaaldelijk worden overtredingen gemeld, maar de gemeente treedt niet op."

Remy Aarts (D66) en Henk Bisschops (PvdA) wezen op de risico's. "Belangrijk is dat er goede afspraken komen. Maar die zijn er niet. Door de patstelling is er geen duidelijkheid", zei Bisschops. Hij verwacht dat enkele dorpshuizen straks 'zwaar in de problemen' kunnen komen. Dat vermoeden heeft ook Petra van Duijnhoven (CDA). "Het is een heikel onderwerp. Enkele gemeenschapshuizen zullen het lastig krijgen. Paracommercie zal nodig zijn om de accommodatie in stand te houden."