Onderzoek school noordwest Venray

VENRAY | Begin 2017 houdt een onafhankelijk onderzoeksbureau een enquĂȘte onder de bewoners van de wijken noordwest en Brabander. In opdracht van de gemeenteraad wordt onderzocht of er behoefte is aan een basisschool in de noordwesthoek van Venray.

In juli kondigde schoolbestuur SPOV de sluiting van basisschool De Toverbal aan. Vanwege het dalende leerlingenaantal gaat de deur komende zomer definitief dicht.

SPOV vindt dat er te weinig leerlingen zijn om de school zelfstandig te laten voortbestaan. Ook de toekomst zou er niet rooskleurig uitzien. Veel ouders uit noordwest en nieuwbouwwijk Brabander kiezen voor een andere school, zoals Petrus Banden.

De gemeenteraad vindt het verdwijnen van De Toverbal een gemis. Omdat er dan geen basisschool meer is in de noordwesthoek van Venray. Jaren geleden was er nog sprake van een nieuwe school in Brabander. Omdat de wijk minder snelde groeide dan verwacht, is dat voornemen weer afgeblazen.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) meldt dat de gemeente een eigen en uitgebreid onderzoek wil. Mocht daaruit blijken dat er toch behoefte is aan een wijkschool, dan betekent dat niet automatisch dat die school er ook komt. "Want SPOV, en niet de gemeente, gaat over het sluiten en eventueel stichten van scholen", zegt Van der Putten. "Als een duidelijke behoefte blijkt, ontstaat er een nieuwe situatie. Waarvan ik verwacht dat ook SPOV die serieus zal nemen. Maar laten we eerst de resultaten van het onderzoek afwachten."

De uitkomsten van het onderzoek gaan naar de gemeenteraad en ze worden besproken met de onderwijspartners.