'Verhardingen omzetten in groen'

VENRAY | Onkruid groeit het hardst op paden en delen van pleinen die niet of nauwelijks worden belopen. Het kost de gemeente veel geld en inzet om hier het ongewenste groen te verwijderen.

Peter Custers (inVENtief) opperde dinsdag in de commissievergadering het idee om deze verhardingen om te zetten in groen. "Het onkruid groeit omdat de verharding niet functioneel is", aldus Custers. John Niessen (VVD) stelde voor sommige plekken helemaal te verharden zodat het onkruid geen kans krijgt. Ambtenaar Roger Hoeymakers vond dit geen goed idee. Want daardoor ontstaan er weer problemen met de afwatering bij hoosbuien. En door het 'vergroenen' verliezen de wandelpaden juist hun functie. "Ook dat is geen optie", meende Hoeymakers.

Het budget voor onkruidbestrijding is komend jaar flink verhoogd naar drie ton. Een aannemer gaat met borstelen, heet water of hete lucht het onkruid te lijf in de gemeente. "Welke methode hij gebruikt is niet zo van belang", zei wethouder Ike Busser (Samenwerking). "Al wordt een kudde schapen ingezet om alles af te grazen. Het gaat erom dat de aannemer voldoet aan de door ons vastgestelde beeldkwaliteit."