Kleine windmolen mag in Leunen

LEUNEN | Alhoewel de gemeenteraad tegen windmolens is, mag aan De Hoef een Leunen toch een klein exemplaar komen. Dinsdag in de commissievergadering steunden zes van de acht partijen het initiatief.

Alleen Samenwerking en VVD uitten hun bezwaren tegen de windmolen van 30 meter hoog. Volgens het bestemmingsplan is maximaal 12 meter toegestaan. Theo Mulders (Samenwerking) wees erop dat nog op twee andere punten (hogere afscheiding en groter prieel) wordt afgeweken van de regels. "Dat gebeurt zonder goede onderbouwing", vond Mulders. "Er is niet goed naar een alternatief gekeken."

De VVD vreesde voor precedentwerking. "Wat halen we op onze hals", vroeg Ingeborg de Barbanson zich af. "Stel dat er nog meer aanvragen komen." De andere partijen juichten het plan toe. Ook het CDA. "We zijn tegen grootschalige windmolenparken. Maar dit uniek initiatief dragen we een warm hart toe", zei Leo Philipsen. Cees de Vocht (inVENtief) benadrukte dat het een totaalplan is voor energieneutraal wonen, werken en leven. "Die windmolen is essentieel in het geheel. Die kun je er niet zomaar uithalen."