De eerste repetitie van gelegenheidskoor The Beatles was een succes.
De eerste repetitie van gelegenheidskoor The Beatles was een succes. Foto: MediaHuis Venray

Repetitie The Beatles

Venray | De eerste repetitie van gelegenheidskoor The Beatles is achter de rug. In slechts vier repetities en één generale repetitie worden 38 mannen klaargestoomd voor hun optreden op zaterdag 17 december, tijdens het Eindejaarsconcert van het Venray's Mannenkoor (VMK).

Na wat stemoefeningen worden de zangers onderverdeeld in tenoren aan de ene kant, en baritons en bassen aan de andere kant. "Omdat ik al bij een popkoor in Delft heb gezeten, wist ik al dat ik een tenor ben", zegt Ronald Kooij, een van de deelnemers. "Het werk en de liefde hebben me naar Venray gebracht. Leuk om dit eens te proberen. De sfeer bij dit koor voelt goed!"

Mat Classens heeft een ernstiger gezicht. "Ik vond het best pittig, al klonk het al prima. Ik kan namelijk geen noot lezen", verklaart Mat zijn gezichtsuitdrukking. Zijn buurman Wil Loenen onderbreekt en zegt dat Mat het al goed deed. Wil Loenen: "Eigenlijk ben ik zelfs geïnspireerd door Mat om mee te doen, na het artikel in Peel en Maas. Op donderdagavond heb ik normaal gesproken mijn gitaarensemble. Ik twijfel al langer of ik lid wil worden van het VMK, en dit is een mooie manier om te proeven. Deze avond smaakt naar meer!"

De jongste deelnemer, Thomas Hermsen, had verwacht dat de eerste repetitie moeilijker zou zijn. "Thuis zing ik ook en begeleid ik mezelf op de piano. Op deze manier zingen, met tientallen anderen, is totaal anders. Ik had het stroever verwacht, maar de repetitie verliep soepel. Nu weet ik wat mijn vader Henk bij het koor elke week meemaakt."

Niels de Klerk heeft tijdens de repetitie steun gezocht bij een ervaren VMK-lid. Aan de 38 zangers zijn enkele VMK-leden toegevoegd om te ondersteunen. "Ik zing op gehoor", zegt Niels. "Ik kan geen noot lezen, en de tweede stem zingen van een bekend Beatles-nummer is anders dan meezingen met de radio. Ik ben trouwens positief verrast door het gemengde en gezellige gezelschap van het Venray's Mannenkoor. Om de hoek heb ik in de andere zaal nog meegeluisterd met hun repetitie."

In het midden staan de twee vrienden Bart Gertzen en Rik Gielens. Hun beide schoonvaders zijn al lid van het Venray's Mannenkoor. "We komen volgende week zeker terug. Het klonk al goed, en we zien uit naar ons eerste optreden meteen op een groot podium. Er komt een grote fanclub luisteren, niet alleen onze vriendinnen. Dat Kim-Lian van der Meij ook zal optreden, is voor ons van ondergeschikt belang. We denken dat zij voor óns komt", lachen de vrienden. De dirigent van het gelegenheidskoor, Alexandros Kavvadas, laat weten dat hij zich geen enkele zorgen maakt over het optreden. "Als ze dit al laten horen na één repetitie, dan gaat het volgende week nog beter. De groep leert snel, en wat ik gehoord heb, klonk erg goed."

Het gelegenheidskoor zingt een Beatles-medley tijdens het Eindejaarsconcert van het Venray's Mannenkoor. Classic meets Pop vindt plaats op 17 december in de Evenementenhal. Kim-Lian van der Meij treedt dan ook op, net als Nard Reijnders en lokale artiesten als Jacqueline Fijnaut, Don Mulder (RU2), Arno Gommans en David Janssen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.venraysmannenkoor.nl en op 17 december vanaf 19.00 aan de kassa in de Evenementenhal.