Ger Wijnhoven:
Ger Wijnhoven: "De bever behoudt zijn habitat, maar hoe zit dat met bijvoorbeeld de ijsvogeltjes?" Foto: Rikus ten Brücke

Op de bres voor de bever

Blitterswijck | In het kader van het (deel)project 'Stroomlijn Onbedijkte Maas' is Rijkwaterstaat begonnen met kapwerkzaamheden op de uiterwaarden van Blitterswijck en Ooijen. Jager Ger Wijnhoven maakt zich grote zorgen om de gevolgen die dit heeft voor de lokale flora en fauna. "Ze gaan zo rigoreus te werk en er gaat zoveel verloren voor een paar centimeter verlaging. Waar zijn we mee bezig?"

Door Sven Poels

Normaal treedt hij in het belang van de natuur niet in de openbaarheid, maar voor deze keer maakt hij een uitzondering. Ger Wijnhoven, lid van Jagersvereniging Blitterswijck, maakt zich namelijk ernstig zorgen om de plannen van Rijkswaterstaat bij de uiterwaarden van Blitterswijck en Ooijen. "Alles wat een belemmering vormt voor de doorstroming van het Maaswater, wordt weggehaald", vertelt hij. "Daar is in principe wat voor te zeggen – ze denken dat het waterpeil zakt als de boel wordt weggehaald –, maar ze gaan zo rigoureus te werk en er gaat zoveel verloren, dat ik niet op de achtergrond kan blijven. Dat er vlak naast de Maas bomen en struiken worden weggehaald, daar ben ik het mee eens, maar stukken buiten het stroomgebied moeten ze laten staan.'' Wijnhoven is niet alleen bezorgd om het groen. Ook komt hij op voor de dieren die beroofd dreigen te worden van hun 'huis' en leefomgeving. Zo maakte hij op Twitter melding van een steenuil en 'zijn' eikenboom en van de burchten die onderdak geven aan hele beverfamilies.

Dat laatste met succes: "Rijkswaterstaat heeft nu aangegeven de begroeiing een paar meter buiten de burchten te laten staan. De bever behoudt dus zijn habitat, maar hoe zit dat met bijvoorbeeld de ijsvogeltjes? Die zitten ook liever op een wilgentak die over het water hangt, maar bijna alles wordt platgewalst." Als er niks van wordt gezegd, wordt er ook geen rekening mee gehouden, is Wijnhovens stellige overtuiging. "We volgen de bevers al vanaf mei vorig jaar. Nu wordt gedaan alsof deze net nieuw ontdekt zijn, terwijl de door het Rijk ingehuurde ecologen het bij het maken van hun rapport zeker moesten kunnen weten. 'Als niemand het ziet, doen we het maar weg', denken ze. Pas als er publiciteit komt, keren ze om." Wijnhoven noemt het gebeuren een 'prestigeproject'. "Ze willen gewoon hun naam in de geschiedenisboeken zetten." Volgens Wijnhoven lopen allerlei plannen bij 'Project Uitvoering Stroomlijn', waar 'Stroomlijn Onbedijkte Maas' en dus ook de uiterwaarden tussen Ooijen en Blitterswijck deel van uitmaken, door elkaar heen. "Dijken, stroming. Zo frustrerend!" Hij krijgt voor zijn gevoel slechts één vinger. "Natuurlijk ben ik blij dat er bomen blijven staan, maar het is water naar de Maas dragen. Het is raar dat ze eerst het water 30 centimeter verhogen om grotere scheepsvaart mogelijk te maken richting België – dat is economisch immers belangrijk –, om dan vervolgens voor een paar centimeter verlaging alles om te zagen. Waar zijn we dan mee bezig? Maar daar hoor je verder niemand meer over."

De werkzaamheden van Rijkswaterstaat in de gemeente Venray vinden uiterlijk tot en met zondag plaats. Voor meer informatie over het project, zie www.stroomlijnmaas.nl.