Kerstballen

Boxmeer | In de St. Petrusbasiliek in Boxmeer is van 10 december tot en met 1 januari de grootste kerststallenexpositie van Nederland te zien.

In een achttal vitrines in de basiliek en in de sfeervolle crypte van de basiliek zijn ruim 400 kerststallen uit alle delen van de wereld tentoongesteld.

Traditioneel staan in de grote kerststal de vooroorlogse beelden van de firma Linssen uit Venlo. Nieuw dit jaar zijn bijzondere taferelen uit het leven van Jezus vanaf zijn geboorte tot aan zijn kruisdood.

In de stad Jeruzalem zijn te zien: de hof van olijven, het paleis van Pilatus, de Calvarieberg en het graf van Jezus. Verder is in het kerstdecor een achttiende-eeuws schilderij van de aankondiging van de blijde boodschap aan Maria ingebouwd. Ook zijn weer een aantal historische gebouwen uit Boxmeer in de dertig meter grote kerststal opgenomen. Kinderen kunnen hun kennis van het kerstverhaal toetsen aan een kinderkerstpuzzel in de doopkapel.

Onder de goede oplossingen worden drie kerststalletjes verloot. Binnen Kunstschat Gennep werken ruim dertig deelnemers in het kader van dagbesteding aan het maken van kunst en kunstzinnige producten. Een aantal kunstwerken met als onderwerp De Kerststal uit dit atelier zijn op het priesterkoor te bewonderen.

De openingstijden zijn dagelijks van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is gratis. Voor rondleidingen, eventueel ook buiten openingstijden, neem contact op via telefoon (0485)573162.