Foto's van enkele verhalenvertellers. Foto linksonder is Liesbeth Struijcken.
Foto's van enkele verhalenvertellers. Foto linksonder is Liesbeth Struijcken.

Museum 60 jaar adoptie

Venray | Venray heeft de landelijke primeur om als eerste gemeente in Nederland het pop-upmuseum over 60 jaar adoptie(wetgeving) te mogen huisvesten. De officiële opening en start van de reizende tentoonstelling is op woensdag 28 december in de kapel van zorginstelling Vincent van Gogh op Sint-Anna. De expositie wordt georganiseerd in het kader van 60 jaar adoptiewet in Nederland. Het tijdelijke museum is op 28, 29 en 30 december geopend in Venray.

Op 1 november 2016 was het exact zestig jaar geleden dat in Nederland de Adoptiewet van kracht werd. Nederland was daarmee in 1956 één van de laatste Europese landen met een goede adoptieregelgeving.

Met de invoering van de Adoptiewet kregen de adoptieouders een sterke rechtspositie en kon een pleegkind als wettig kind worden opgenomen in een adoptiegezin. Kern van de Adoptiewet was en is dat het geadopteerde kind in juridische zin volledig kind van de adoptieouders wordt. De juridische banden tussen kind en biologische ouders worden verbroken.

Zestig jaar later zijn er nieuwe uitdagingen en wensen als het gaat om adoptiewetgeving. Het kroonjaar wordt daarom aangegrepen om inzichtelijk te maken of en hoe de Adoptiewet toekomstproof kan worden gemaakt. Om die vraag te beantwoorden, werd dinsdagavond 1 november een symposium georganiseerd. De uitkomst van het symposium is vertaald in een manifest, dat tijdens de officiële opening van de expositie zal worden gepresenteerd.

Het museum bestaat onder meer uit persoonlijke verhalen van mensen uit de zogeheten adoptiedriehoek: geadopteerden, adoptieouders en biologische ouders. Verhalen van jonge moeders die hun kind moesten afstaan, jongeren die pas op latere leeftijd te weten kwamen dat ze geadopteerd waren en ouders wiens gezinswens in vervulling ging met een adoptie. De verhalen hebben vaak betrekking op een voorwerp dat hen herinnert aan de adoptie. Die voorwerpen worden ook geëxposeerd.

De persoonlijke, veelal ook emotionele verhalen worden zowel in woord als in beeld (korte films) getoond. Daarnaast wordt aan de hand van 60 onderwerpen 60 jaar adoptie in Nederland in beeld gebracht en kunnen bezoekers hun 'adoptiekennis' testen.

Het pop-upmuseum is een initiatief van Stichting Nazorg Adoptie, die ijvert voor een bij wet gereguleerde nazorg. "Als het om adoptie gaat, is veel zo niet alles in Nederland bij wet geregeld over het hoe, wat en wanneer', vertelt Liesbeth Struijcken, voorzitter van de stichting en zelf geadopteerd. "Maar er is niéts bij wet geregeld hoe het verder gaat met de kinderen (en hun adoptieouders) als ze eenmaal zijn 'geplaatst'. Er is, kortom, géén bij wet geregelde nazorg. De praktijk laat juist zien dat de behoefte aan een gereguleerde nazorg steeds groter wordt. Overigens wil nazorg bij wet regelen niet zeggen dat het ook een pleidooi is vóór adoptie!"

Stichting Nazorg Adoptie koos bewust voor Venray als landelijke startlocatie van de expositie. "Venray is een gemeente die al meer dan een eeuw bekend staat om haar zorg voor kwetsbare mensen. Dat zijn geadopteerden ook. Dus dat is een goede match. Het is echter wel teleurstellend dat de gemeente Venray ons kleine subsidieverzoek heeft afgewezen."

De expositie zal op woensdag 28 december (18.00 tot 21.00 uur), donderdag 29 december (13.00-17.00 uur) en vrijdag 30 december (13.00 tot 17.00 uur) zijn geopend.

Meer informatie staat op de website www.60jaaradoptie.nl.