Maykel Claassen (links) en Rudi Verhagen blijven hun droom nastreven.
Maykel Claassen (links) en Rudi Verhagen blijven hun droom nastreven. Foto: Henk Lammen

"Dit is onze droom"

Venray | Met ingang van 1 januari worden de activiteiten van het Regionaal Trainings Centrum G-judo (RTC) ondergebracht in de sportzaal van Sportinstituut Verhagen aan de Heuvelstraat in Venray. "We groeien steeds meer uit onze voegen", aldus Rudi Verhagen van het sportinstituut. "Vandaar dat we het RTC loskoppelen van onze activiteiten op het St. Anna-terrein."

Door Henk Lammen

Verhagen (50) en Maykel Claassen (43) zijn de drijvende krachten achter Sportinstituut Verhagen. In 2013 lanceerden zij het concept Zorgsportcentrum Venray. Aan de Heuvelstraat is het judocentrum gevestigd, het St. Anna-terrein is het domein van het project Joutou. "Ons concept is uniek", zegt Maykel Claassen. "We combineren sport en topsport, welzijn, dagbesteding en wonen. Een uniek concept, maar ook moeilijk te realiseren en uit te voeren. Het is echt maatwerk. Vooral ook omdat niet alleen mensen met een beperking voor judo en fitness bij ons terecht kunnen. Iedereen is welkom." Iedere week staan volwassenen en jongeren met een verstandelijke beperking op de judomat. Zij kunnen daarnaast ook op de dierenweide van St. Anna de dieren verzorgen, nemen een stukje (groen)onderhoud op het terrein voor hun rekening en worden verder breed ingezet.

Alle activiteiten zijn niet los van elkaar te zien. Toch was het voor Verhagen en Claassen een bewuste keuze om de activiteiten te splitsen en de talentvolle G-judoka's onder te gaan brengen in de judozaal. Verhagen neemt het RTC-verhaal voor zijn rekening. "We hebben van de judobond de RTC-status gekregen. Het gaat om een pilot van drie jaar. Om dit succesvol te laten verlopen, trainen de talenten uit heel Limburg en een stukje Brabant voortaan aan de Heuvelstraat. Daarnaast begeleiden we hen eventueel in het zoeken naar woongelegenheid en werk. Alles om G-judoka's met talent zich optimaal te laten ontwikkelen. Beter te laten worden. Dit moet het Papendal voor G-judoka's worden." Hun uiteindelijke droom: alles onder een dak op het terrein van Vincent van Gogh. Het lot ligt niet in hun handen. "We zijn afhankelijk hoe alles zich ontwikkelt hier", zegt Verhagen. "Afhankelijk van de onderhandelingen tussen Vincent van Gogh, de gemeente Venray en op dit moment de Van Renschdael Groep weten we of we in de nabije toekomst hier kunnen blijven. Gaat dat niet, dan zullen we op zoek moeten naar een andere locatie. Maar kijk eens rond, dit is toch een fantastische locatie om onze droom te blijven vervullen." De wens om een complete hoek op het terrein aan te schaffen, gaan ongeveer 1,2 miljoen euro kosten, inclusief verbouwplannen. Partner Wonen Limburg wil met een substantieel bedrag participeren om de realisatie van een sportzaal en huizen, waar sporters zich kunnen vestigen, te financieren. "Alle partijen zijn enthousiast over onze plannen", vult Maykel Claassen, in de nieuwe constructie verantwoordelijk voor fitness en dagbesteding, aan. "Het is een verhaal waar iedereen achter staat. Zo lang we echter geen definitieve locatie hebben, verkopen we jammer genoeg alleen lucht."