Afbeelding

Behoud triomfboog Servaas: eerbetoon aan de broeders

Venray | Op Servaashof, het terrein van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg aan de Stationsweg in Venray, is het 'nieuwe' hoofdgebouw, het Dienstencentrum, gereedgekomen.

Dat nieuwe hoofdgebouw is het bestaande en door verbouwingen geschikt gemaakte rijksmonument Paviljoen A, waar de voormalige kapel ook deel van uitmaakt. In 2017 zal worden gestart met de sloop van het oude hoofdgebouw, dat dateert uit 1958. Echter, de omlijsting van de hoofdentree van dat hoofdgebouw, de zogenoemde "Triomfboog der Naastenliefde" is ook onderwerp van sloop, maar zou kunnen worden behouden als haalbaar blijkt hem te verplaatsen.

Vincent van Gogh, Stichting Venray Monumentaal en Heemschut Limburg/Nederland zijn met elkaar in goed overleg over de haalbaarheid van de verplaatsing, waarbij het kostenplaatje een belangrijk agendapunt is.

De Triomfboog der Naastenliefde is constructief verbonden met het oude hoofdgebouw en dateert eveneens uit 1958. Hij bestaat uit een gewapend betonnen portaal met aan de voorzijde een prachtig kleurrijk geglazuurd keramisch mozaïek. Daarin heeft de vermaarde beeldend kunstenaar Hugo Brouwer (1913 – 1986) taferelen uit Jezus' leven uitgebeeld die betrekking hebben op naastenliefde.

De triomfboog zal blijven herinneren aan de Broeders van Liefde, die in 1907 de Psychiatrische Inrichting St. Servatius Venray hebben gesticht en zich daarin jarenlang volledig hebben ingezet voor de lijdende medemens. St. Servatius voor mannen had een groot aandeel in de katholieke krankzinnigenzorg in Nederland en droeg bij aan de ontwikkeling van de psychiatrie. De Broeders verrichtten hun werk met het katholieke geloof als therapie en als krachtbron, indachtig hun wapenspreuk: 'Deus Caritas est' = 'God is Liefde'. De triomfboog verwijst naar die periode, waarin het accent op naastenliefde lag. Later zou dat accent meer komen te liggen op het maatschappelijk en grondrechtelijk recht van ieder individu op gezondheidszorg. De inrichting was, evenals de psychiatrische inrichting St. Anna voor vrouwen, een voorloper van het huidige Vincent van Gogh.

Sint Servatius, ofwel het Servaas van de Broeders van Liefde, was, evenals Sint Anna, in sociaal en cultureel opzicht ook van grote betekenis voor Venray. De opening/presentatie van het hoofdgebouw met triomfboog in 1958 viel samen met het 50-jarig bestaansfeest van Servaas. De triomfboog zal daarom ook blijven herinneren aan dat gouden jubileum.

Het behouden van de triomfboog is van kunst- en cultuurhistorisch belang en is een respectvol eerbetoon aan de Broeders van Liefde.

Foto en tekst: Frans de Roos. Bronnen o.a.: Vincent van Gogh, Nederland en de Broeders van Liefde, Peel en Maas archief. Stichting Venray (SVM): secretariaat Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl.