Colette van Aalst ruimt spectaculair op, Lindie van der Steen deinst terug.
Colette van Aalst ruimt spectaculair op, Lindie van der Steen deinst terug. Foto: Henk Lammen

"Te veel kansen gemist"

Venray-FC Eindhoven 0-2 (0-1).

Venray | De voetbalsters van Venray verloren zondag in de hoofdklasse op eigen veld van FC Eindhoven: 0-2. Na afloop voelde de thuisploeg zich bestolen door arbiter Adriaans die zijn goedkeuring gaf aan de openingstreffer van de gasten.

Door Henk Lammen

Voorafgaand aan het duel op sportpark De Wieën waren de kaarten duidelijk geschud. De winnaar van het duel tussen de nummers drie en vier van de ranglijst zou in het spoor blijven van de topploegen SC 't Zand en Fortuna Wormerveer. De verliezer zou afhaken en weer in het zicht komen van de langgerekte middenmoot. De gasten uit Eindhoven gingen in de beginfase van het duel het beste om met die druk. FC Eindhoven zocht combinerend het doel van Venray-keepster Sanne de Boer, maar wist slechts sporadisch een klein kansje te creëren. Halverwege gooide de thuisploeg alle schroom van zich af en kwam steeds beter in de wedstrijd. Venray kreeg zelfs de beste kansen, maar vooral het vizier van topscorer Nadieh van de Einden stond zondagmiddag niet op scherp. Lindie van der Steen, in het centrum van de verdediging geposteerd naast Lieke Wijnands, kreeg de beste kans op de openingstreffer. Op enkele meters van een bijna leeg doel schoot zij echter de bal over en naast. FC Eindhoven kreeg in de slotfase de 0-1 in de schoot geworpen. In een overduidelijke buitenspelsituatie ontving Juul Santema in de diepte de bal en verschalkte keepster Sanne de Boer. Scheidsrechter Adriaans gaf vervolgens geen gehoor aan het vlagsignaal en protesten van Venray-grensrechter Michiels en bleef bij zijn beslissing. Met die stand gingen beide partijen aan de thee. Na de pauze ging Venray nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. De beste kans kreeg de ingevallen jeugdspeelster Eef Kerkhof. Het talent omspeelde keepster Roos Langenhuijzen maar zag haar inzet, tot haar eigen afgrijzen, naast het doel belanden.

De gasten profiteerden enkele minuten voor het einde van de geboden ruimte van het aanvallende Venray en gooiden met een tweede treffer het duel definitief op slot. Colette van Aalst, oud-speelster van Venray, velde het vonnis over haar vroegere vereniging. Samen met Aniek Schepens, Glenda van Lieshout en invalster Celeste van der Groef, vormde de 27-jarige Roermondse het kwartet speelsters met een verleden in Venray. Voor haar voelde het duel op sportpark De Wieën als thuiskomen. "Ik zag net nog een paar veterinnen met wie ik heb samen gespeeld", lachte Van Aalst na afloop. "Ik heb hier altijd heel graag gespeeld. Venray is een mooie club en altijd goed georganiseerd." Bijna verontschuldigend was ze over de prestatie van FC Eindhoven. Kritisch zelfs. "Dit was niet onze beste wedstrijd, maar uiteindelijk hebben we wel drie punten", sloeg Van Aalst de spijker precies op de kop. Voor Venray-trainer Jan Trienekens waren de druiven na afloop zuur. "Het was onze beste wedstrijd van dit seizoen, maar we misten te veel kansen. Zelfs na de 0-2 hadden we nog mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen", analyseerde Trienekens. Hij doelde daarmee op twee pogingen, een vrije trap van Lieke Wijnands en een fraai afstandsschot van Myrthe van de Laar, die het beide keren op de lat uit elkaar spatten. "Maar uiteindelijk staan we toch met lege handen."