Jagers mogen voor niks blijven jagen

VENRAY | De jagers in Venray hoeven toch geen pachtrechten te betalen over de jachtgronden. Het college heeft – tegen het ambtelijk advies in – besloten de invoering van een pachtvergoeding af te blazen.

In navolging van veel andere gemeenten wilde Venray een vergoeding vragen die oploopt van 1,14 euro in 2017 naar 4,22 euro per hectare in 2021. Het gaat om een totale oppervlakte van 1543 hectare aan gemeentelijke bossen, natuurterreinen en landbouwgronden. Die worden beheerd door drie jagersverenigingen: Hubertus, Meerlosebaan in Wanssum en Wildbeheereenheid Venray.

De eerste twee waren al akkoord met het voorstel van de gemeente. Alleen Wildbeheereenheid Venray, waarvan CDA-wethouder Jan Loonen voorzitter is, lag dwars. In de laatste twaalf jaar hebben de jagers gratis wild kunnen schieten in Venray. De gemeente vond de invoering van een pachtvergoeding op zijn plaats. Als compensatie voor de ambtelijke kosten van 6.800 euro die gemaakt worden. Maar Wildbeheereenheid Venray wees het voorstel af. Want door de jacht worden schade aan landbouwgewassen en verkeersonveilige situaties voorkomen. Tevens voeren de jagers verplichte tellingen en rapportages uit voor de gemeente. De administratie kost veel tijd en jagers hebben daardoor minder plezier in hun hobby gekregen. Tevens maken ze ieder jaar een ronde om het zwerfafval op te ruimen. Een extra taak is de opmars van het wilde zwijn. En zijn in Venray al enkele zwijnen gesignaleerd en de verwachting is dat de populatie gaat groeien. Wildbeheereenheid Venray vindt dit al met al redenen genoeg om geen pachtrechten te hoeven betalen.

Toch was het ambtelijk advies aan het college om een vergoeding te vragen voor de jachtgronden. Jagers verwerven immers ook inkomsten van het geschoten wild. Zo mogen de drie verenigingen in Venray jaarlijks 160 reeën afschieten. Bij een poelier brengt een ree al gauw 50 euro op, een totale opbrengst van 8.000 euro. Daarbij komen nog de inkomsten van kleiner wild zoals hazen. patrijzen en fazanten waarvoor geen quotum geldt.


Positief advies Greenport Venlo

VENRAY | Adviesbureau Brink ziet geen grote obstakels voor Venray om in te stappen in de nieuwe organisatie Greenport Venlo. In opdracht van de gemeenteraad voerde Brink een risicoanalyse uit. De raadsleden wilden eerst een 'second opinion' voordat 10 miljoen euro in Greenport Venlo wordt gestoken.

Volgens Brink heeft deelname meer voor- dan nadelen. Als Venray, evenals Gennep en Peel en Maas, uitstapt dan levert dat een verlies op van 5,5 tot 7,1 miljoen euro. Bij deelname zou het tekort uitkomen op zeven ton. Dit verlies kan Venray eenvoudig compenseren door de uitgifte van een bedrijventerrein van 30 hectare. Bovendien krijgt de gemeente bestuurlijke invloed op de ontwikkelingen op het voormalige Floriade-terrein. Dit komt de werkgelegenheid ten goede. Brink wijst erop dat het nu het moment is voor Venray om invloed uit te oefenen. Op 20 december neemt de gemeenteraad een besluit om samen met de provincie, Venlo en Horst aan de Maas het avontuur aan te gaan. Na het afhaken van Gennep en Peel en Maas is deze drie partijen er alles aan gelegen om Venray binnen boord te houden.

Na de negatieve ervaringen met de Floriade en de jaren erna was de Venrayse gemeenteraad huiverig om in Greenport Venlo te stappen. Dit is een nieuwe organisatie die de verliesgevende exploitaties van de vijf onderdelen Venlo Greenpark, DCGV (Development Company Greenport Venlo), Trade Port Noord, Villa Flora en de Innovatoren samenvoegt en de schulden saneert.Venray steekt 2,5 miljoen euro in het project en verstrekt bovendien een lening van 7,5 miljoen euro. Met een bedrijventerrein (werken) en campus (kennis) moet Greenport Venlo de motor worden van de regionale economie.