'Grote belangen bij schouwburg'

VENRAY | Wethouder Jan Loonen (CDA) wil zich niet uitspreken over de bestuurscrisis en de nieuw te vormen raad van toezicht bij de schouwburg. "Er moet een bestuursmodel komen dat het meeste recht doet aan de grote belangen", vindt Loonen. "We steken veel gemeenschapsgeld in de schouwburg. Ik zal er scherp op toezien dat die middelen goed worden besteed."

Loonen nam vorig jaar – onder druk van de gemeenteraad - het beladen schouwburgdossier van Lucien Peeters over. Loonen heeft geen oordeel over de omvorming van het bestuur naar een raad van toezicht. "Daarvoor weet ik te weinig van het nieuwe model af. Ik ben er wel benieuwd naar. Het is wellicht een goed moment om voor een andere bestuursvorm te kiezen. Er gaan na de verbouwing nog grotere bedragen om in de schouwburg. Het is een bedrijf dat een professionele aansturing nodig heeft. Dat kan welhaast niet meer door vrijwilligers."

Hij had vaker contact met oud-voorzitter Jos Vervoort. "De gesprekken waren altijd constructief. De verbouwing loopt goed en volgens plan. Hij zou volgend jaar stoppen op het hoogtepunt. Blijkbaar hadden de drie afgetreden bestuursleden andere ideeën. Daar neem ik kennis van", aldus Loonen, die zich de komende tijd intensiever met de schouwburg gaat bemoeien. "Want ook de erfpachtovereenkomst met de gemeente loopt af. Er moet een nieuw contract komen. Vergeet niet dat cultuur zwaar onder druk heeft gestaan. Er is overal flink bezuinigd. Daarbij heeft de schouwburg zes jaar moeten wachten op een besluit over de verbouwing. We hebben ze het ook niet makkelijk gemaakt."