Financiële strop door Venray Events

VENRAY | De gemeente lijdt een strop van 57.730 euro door de opheffing van de stichting Venray Events. De voormalige organisator van de ijsbaan kan de lening van 150.000 euro niet terugbetalen aan de Rabobank. Daarnaast zijn er nog openstaande rekeningen bij zowel de gemeente als de bank.

Door Henk Willemssen

Drie jaar geleden organiseerde Venray Events voor het laatst het winterevenement in de kerstvakantie op het Schouwburgplein. Vanwege de perikelen met leverancier Ice World Benelux ging het schaatsfestijn een jaar later niet door.

Sinds vorig jaar heeft de nieuwe stichting Winterpret Venray het stokje overgenomen. Het was alweer de derde herstart van de Venrayse ijsbaan die binnenkort de elfde editie beleeft. Venray Events is in een slepende juridische procedure verwikkeld met Ice World Benelux. Het geschil draait om de koeler van de ijsbaan die te veel lawaai maakt. Begin mei 2016 werd Venray Events door de rechter in het gelijk gesteld. Daarmee leek de zaak eindelijk afgedaan, maar de leverancier is in hoger beroep gegaan. Venray Events moet de juridische strijd staken omdat de kas leeg is. Door oplopende proceskosten en rentelasten is de stichting inmiddels ter ziele gegaan. In 2010 kreeg Venray Events een lening van 150.000 euro van de Rabobank om zelf een ijsbaan aan te schaffen. Voorwaarde voor de lening was dat de gemeente voor de helft van het bedrag (75.000 euro) garant stond. Omdat het geld op is, hebben Rabobank en gemeente samen met de stichting naar een oplossing gezocht om de zaak af te wikkelen. Er is een koper gevonden die de ijsbaan, inclusief de rechtszaak, heeft overgenomen. Na de verkoop bleef er van de lening nog een schuld van 90.000 euro over. Rabobank en de gemeente nemen voor ieder de helft (45.000 euro) hun verlies. Daarnaast hebben beide nog onbetaalde rekeningen openstaan.

De gemeente had nog een geleend bedrag van 6.700 euro te goed. Van deze lening kon Venray Events in 2013 een andere en geluidsarme ijskoeler huren waardoor het schaatsevenement toch kon doorgaan op het Schouwburgplein. Een jaar eerder moest de ijsbaan noodgedwongen uitwijken naar het grasveld bij de Grote Kerk omdat de vriezer te veel herrie produceerde voor de omwonenden aan het Schouwburgplein. De nieuwe locatie, net buiten het winkelcentrum, bleek geen succes. Daarnaast staat de eindafrekening van 6.030 euro van de energielasten nog open. In totaal moet de gemeente 57.730 euro als oninbaar afboeken.