Verzet Ysselsteyn opheffen bushalte

YSSELSTEYN | Ysselsteyn wordt zwaar getroffen door het opheffen van de bushalte aan de Ysselsteynseweg per 11 december 2016. Samen met de dorpsraad heeft de gemeente een dringend beroep gedaan op de provincie Limburg om snel maatregelen te nemen.

Dat er mogelijk vanaf half april 2017 een bus op bestelling gaat rijden tussen Venray en Ysselsteyn, vindt het college onvoldoende. B en W eisen dat er al vanaf 11 december, als Arriva het nieuwe openbaar vervoer in Limburg gaat uitvoeren, een oplossing is. Per die datum moet er een shuttlebus zijn die reizigers uit Ysselsteyn naar de enig overgebleven bushalte brengt bij de rotonde op de Deurneseweg.

Tevens moet er langs de Jan Poelsweg, tussen de Heidsepeelweg en de Deurneseweg, een fatsoenlijk voetpad komen voor busreizigers die vanuit de dorpskern te voet naar de bushalte gaan. Daarnaast moet de overdekte fietsenstalling, die onlangs is afgebroken, weer terugkeren bij de halte. De nieuwe buslijn rijdt niet meer de dorpen Ysselsteyn en Heide. De bus tussen Venray en Deurne komt alleen nog over de Deurneseweg. De provincie hanteert een afstandcriterium van 1000 meter.

Voor Ysselsteyn werd 750 meter berekend. Dit is de afstand tussen de bushalte bij de rotonde en de huidige halte aan de Ysselsteynseweg.

De dorpsraad maakte al bezwaar omdat de dorpskern van Ysselsteyn een heel stuk verder ligt. Vanaf het Lovinckplein is de afstand naar de rotonde 900 meter en vanaf de Pionierstraat zelfs 1300 meter. Bewoners van het Zorghuus lopen nu 300 meter naar de dichtstbijzijnde bushalte. Dat wordt straks 1100 meter als de halte aan de Ysselsteynseweg is opgeheven.

De gemeente pleit dan ook per 11 december voor een extra shuttlebus die de reizigers naar de bushalte bij de rotonde brengt. Anders zullen veel Ysselsteyners het openbaar vervoer gaan mijden, is de verwachting.