Afbeelding

Vluchtelingen in beeld

venray | Tijdens de tentoonstelling KIK - Kunst in Kapel van St. Anna half oktober - toonde Liesbeth Loeffen-Theeuwen haar emotionele en creatieve betrokkenheid bij vluchtelingen. Ze deed dit met verschillende methoden op een indrukwekkende wijze.

Een maand later vertelt zij: "Ik volg de opleiding beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk ( Belgiƫ). Ik zit daar nu voor het negende en laatste jaar en hoop in juni volgend jaar af te studeren. Vooral in de laatste drie jaar - het tweede deel van de opleiding- wordt van ons verwacht vernieuwend bezig te zijn. Ik koos voor het thema anonimiteit en kwam zo bij vluchtelingen uit, mensen die voor ons ook vaak anoniem zijn. Door de publiciteit en vooral de beelden op tv werd ik enorm geraakt door de vluchtelingenproblematiek. Als beeldhouwster heb ik geleerd dat je bij het maken van een werkstuk heel dicht bij je eigen emotie moet blijven."

Liesbeth maakt een duidelijk onderscheid tussen opdrachten, waarbij ze aan enkele externe criteria moeten voldoen en die vaak oogstrelend resultaat moeten opleveren, en het eigen vrije werk, waarin je dicht bij jezelf kunt blijven.

Dit laatste geldt voor haar als ze met het thema vluchtelingen bezig is. Ze laat foto's van een aantal werkstukken zien, die voor zich spreken. Ze laten zien welke gevoelens en beelden de begrippen vluchten en vluchtelingen bij haar hebben opgeroepen, en hoe ze die gevoelens en beelden op een creatieve manier vertaalde in kunstwerken.