Sinterklaasintocht in Venray.
Sinterklaasintocht in Venray. Oude foto

Intocht Sinterklaas

venray | Het is weer bijna Sinterklaas. De foto van de intocht is genomen op de Grote Markt voor autobedrijf en Ford-dealer Van Haren, maar wanneer is niet bekend. De Zwarte Piet op het zwarte paard is Harrie Gerrits van de Hoenderstraat en de Sint op de schimmel is de legendarische Piet Muis.

Piet Muis was in 1946 voor het eerst Sinterklaas in Venray en deed dat vijftig jaar lang onafgebroken. Een ongeëvenaarde prestatie die hem in 1977 als Gouden Sint een vermelding in het Guiness Book of Records opleverde. Hij was ook nog 16 jaar Sint geweest in Arnhem.
In 1986 bood het bestuur van het Venrayse Sint Nicolaasgilde hem al in de burgerzaal van het gemeentehuis een receptie aan voor het feit dat hij 40 jaar in Venray Sinterklaas was. Maar Piet wist van geen ophouden en kwam elk jaar op zijn schimmel terug in Venray. Het jaar 1996 was voor Muis heel bijzonder, omdat hij toen voor de vijftigste en laatste keer als goedheiligman zijn intocht hield in Venray. Zijn opvolger werd Paul Janssen, een oomzegger.
Piet Muis had niet alleen grote verdiensten als Sinterklaas, maar ook in de verkennerij. In 1936 werden hij en Theo Maassen als eerste verkenners in Venray geïnstalleerd. In 1974 ontving hij in Arnhem, waarheen hij al veel eerder verhuisd was, een hoge onderscheiding voor zijn 40-jarig lidmaatschap van de verkennerij. Misschien twee jaar te vroeg, maar daar maalde niemand om.
Piet Muis was twee keer prins carnaval, in 1958 in Venray en in 1960 in Arnhem. De Ald Prinse eerden hem in 1977 met de Ald Prinse Plak en in 1996 kende De Piëlhaas hem de hoogste Venrayse carnavalsonderscheiding toe, de Bronzen Piëlhaas.
Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten.