Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Kinderen azc in Wereldpaviljoen

Steyl | Zesendertig kinderen van het asielzoekerscentrum in Blitterswijck en van groep 6 van basisschool Megelsheim in Meerlo hebben dinsdag een bijzonder uitstapje gemaakt. Samen bezochten ze het Wereldpaviljoen in Steyl, een culturele attractie waar bezoekers worden ondergedompeld in andere culturen. De kinderen van Meerlo speelden er met kinderen uit Syrië, Irak, Iran en Ethiopië. "Mogen we nog een keer terugkomen?", was hun vraag na afloop.

Het bezoek begon met de vliegreis naar Nicaragua. In de aankomsthal kregen de kinderen aan de hand van een wereldkaart uitgelegd waar alle landen liggen. En toen begon het feest op het plein van het dorpje San Pedro. De kinderen bezochten in groepsverband de burgemeester van San Pedro, kregen in het postkantoor informatie over fairtrade, bestudeerden de miniatuurkermis en werkten in de workshops.

Aan het eind van de dag was er een muzikale performance van kunstenaar/musicus Jan Wilms. Elk kind kreeg een muziekinstrument en in korte tijd speelden de zesendertig kinderen samen een werelds muziekstuk. Vanwege de integratie en wederzijdse kennismaking kregen de kinderen allemaal een zakje mee waarin onder andere typische Syrische koekjes zaten en de Hollandse taaitaai. De Syrische koekjes waren speciaal gemaakt door Mavyam Alloush, de moeder van Wereldpaviljoen-vrijwilliger
Ahmad.

Het Wereldpaviljoen Steyl heeft de kinderen uitgenodigd nadat het bestuur meldde dat het Wereldpaviljoen de deuren ook opent voor vluchtelingen (jong en oud). Dit bezoek werd georganiseerd in het kader van het kennismaken met andere culturen en om de Syrische kinderen te laten merken dat ze welkom zijn. "Het is een genot om te zien hoe de kinderen van Meerlo met hun vriendjes van het asielzoekerscentrum spelen en samen muziek maken", aldus voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen.

Voor de schoolkinderen van Meerlo is dat inmiddels de normaalste zaak. Er zijn al onderlinge vriendschapsbanden ontstaan en sommige Meerlose kinderen bezochten ook al jarige kinderen in het Blitterswijckse asielzoekerscentrum. "Het is een geweldige middag geweest voor alle kinderen. Ze hebben allemaal geweldig genoten", liet de docent van asielkinderen, Wim Kunen, weten.